SCORŢIŞOARA – ESENȚA PARADISULUI

SCORTISOARA 1Scorțișoara are gustul și mireasma Raiului, dar și mari puteri tămăduitoare. Lecția ei ? Să regăsești bucuria și inocența de la începutul lumii.

Numele scorțișoarei

Scorțișoara apare pentru prima dată în română în Biblia lui Șerban Cantacuzino din anul 1688.

Cuvântul a fost creat în română anume pentru mirodenia adusă din Orient și care nu este altceva decât scoarța unui copac înmiresmat ce crește în Ceylon (Sri Lanka) și în Asia de Sud.

Pentru iubitorii de etimologii:

Scorțișoară este diminutivul lui scoarță, pe care l-am moștenit din latinescul scortea. Românii sunt singurii care o numesc astfel.

Cele două nume europene ale ei (în limbile romanice și în engleză) sunt, amândouă, derivate de la cuvântul care în vechile limbi semitice înseamnă trestie.

De pildă, le găsim pe amândouă în ebraică într-un verset din Cântarea Cântărilor (4, 14) „kane ve-kinamon” adică „trestie dulce și scorțișoară (trestie mare)”.

De ce trestie ? Putem presupune că negustorii fenicieni care au adus scorțișoara în Orientul Apropiat fie i-au tradus numele, fie au botezat-o ei astfel, pentru că, atunci când e scoasă de pe crenguțele tinere ale copacului, această coajă se rulează, semănând cu o bucată din trunchiul unei trestii.

Kane a ajuns în greaca veche kanna/κάννα și în latină canna, de unde în latina medievală diminutivul cannella (trestiuța) și în franceză: cannelle, în spaniolă: canela, în italiană: cannella și în greaca modernă: canela/κανέλα sau κανέλλα.

Kinamon a ajuns în greaca veche kinamon sau kinnamomon (κιννάμον/κιννάμωμον) și în latină cinnamum/ cinnamomum, de unde, în franceza veche cinnamone și, din franceza veche, în engleză, cinnamon.

De unde și numele științific al scorțișoarei: Cinnamomum verum sau Cinnamomum zeylanicum.

Verum, adică adevărată, pentru a o deosebi de cassia (Cinnamomum cassia) sau scorțișoară chinezească, mai aspră, mai amară și mai groasă. Numele cu care cassia a ajuns în Europa (prin latină, casia) vine tot dintr-o rădăcină semitică: kața, a tăia, a scurta.SCORTISOARA 2

 Puterile scorțișoarei

Scorțișoara, ca multe alte mirodenii și mărfuri scumpe, a venit din Orientul îndepărtat în Mesopotamia și în ținuturile Mediteranei, pe Drumul Mătăsii.

Un fragment din Apocalipsă ne arată că era una din mărfurile cele mai prețioase (VIII, 11-13):

Şi neguţătorii lumii plâng şi se tânguiesc asupra ei, căci nimeni nu mai cumpără marfa lor, Marfă de aur şi de argint, pietre preţioase şi mărgăritare, vison şi porfiră, mătase şi stofă stacojie, tot felul de lemn bine mirositor şi tot felul de lucruri de fildeş, de lemn de mare preţ şi marfă de aramă şi de fier şi de marmură, şi scorţişoară şi balsam şi mirodenii şi mir şi tămâie şi vin şi untdelemn şi făină de grâu curat şi grâu şi vite şi oi şi cai şi căruţe şi trupuri şi suflete de oameni.SCORTISOARA 3

Iar un fragment din Exod (30, 22-30) ne arată că scorțișoara era una mirodeniile sfinte de vreme ce, alături de smirnă, calam (trestie mirositoare) sau cassia (scorțișoara chinezească), era unul din ingredientele sfântului mir pentru ungerea celor mai sacre simboluri ale evreilor: cortul adunării, chivotul legii, sfeșnicul (menora), masa, jertfelnicele, precum și pentru ungerea preoților:

Apoi a grăit Domnul cu Moise şi a zis:

Să iei din cele mai bune mirodenii: cinci sute sicli de smirnă aleasă; jumătate din aceasta, adică două sute cincizeci sicli de scorţişoară mirositoare; două sute cincizeci sicli trestie mirositoare;

Cinci sute sicli casie, după siclul sfânt, şi untdelemn de măsline un hin, şi să faci din acestea mir pentru ungerea sfântă, mir alcătuit după meşteşugul făcătorilor de aromate; acesta va fi mirul pentru sfânta ungere.

Să ungi cu el cortul adunării, chivotul legii şi toate lucrurile din cort,

Masa şi toate cele de pe ea, sfeşnicul şi toate lucrurile lui, jertfelnicul tămâierii,

Jertfelnicul arderii de tot şi toate lucrurile lui şi baia şi postamentul ei.

Şi să le sfinţeşti pe acestea şi va fi sfinţenie mare; tot ce se va atinge de ele se va sfinţi.

Să ungi de asemenea şi pe Aaron şi pe fiii lui şi să-i sfinţeşti, ca să-Mi fie preoţi.

VIN CU MIRODENII O căutau creatorii de miruri și de parfumuri, medicii și creatorii de remedii și filtre de dragoste, ca una care are mari puteri asupra trupului, minții și sufletului.

Și, nu în ultimul rând, era foarte căutată pentru mireasma-i … edenică pe care și-o lasă în mâncăruri și în dulciuri.

Alchimiștii susțin că esența ei e una din esențele Paradisului și că bucățelele de scorțișoară sunt lemn sfânt desfăcut din trunchiul unuia din înmiresmații pomi ai Raiului.

Aceste esenţe, peste fire de tulburătoare, parfumau aşternuturi, iatacuri, miruri și balsamuri, cupe cu vin și… inspirau poeții Orientului.

În Cântarea Cântărilor, de pildă, Mireasa e asemuită cu un… rai plin de miresme (IV,12-16):

Mirele:   Grădină închisă eşti, sora mea, mireasa mea. Grădină închisă şi puț pecetluit.

Miresmele tale, rai de rodii și poame alese, chipru și nard, nard și șofran, trestie-mirositoare (calam) și scorţişoară și toți pomii Libanului, smirnă și aloe și cele mai bune miruri, toate.

Fântână din grădină ești și izvor de apă vie ce curge năvalnic din Liban.

Mireasa: Trezește-te, vânt de miazănoapte; vino, vânt de miazăzi și împrăștiați-mi miresmele. Să coboare iubitul meu în grădina lui și să mănânce din roada pomilor lui.

Kῆπος κεκλεισμένος, ἀδελφή μου νύμφη, κῆπος κεκλεισμένος, πηγὴ ἐσφραγισμένη. Αποστολαί σου παράδεισος ροῶν μετὰ καρποῦ ἀκροδρύων, κύπροι μετὰ νάρδων, νάρδος καὶ κρόκος, κάλαμος καὶ κιννάμωμον μετὰ πάντων ξύλων τοῦ Λιβάνου, σμύρνα ἀλὼθ μετὰ πάντων πρώτων μύρων. πηγὴ κήπου καὶ φρέαρ ὕδατος ζῶντος καὶ ροιζοῦντος ἀπὸ τοῦ Λιβάνου. ᾿Εξεγέρθητι, βορρᾶ, καὶ ἔρχου, νότε, διάπνευσον κῆπόν μου, καὶ ρευσάτωσαν ἀρώματά μου· καταβήτω ἀδελφιδός μου εἰς κῆπον αὐτοῦ καὶ φαγέτω καρπὸν ἀκροδρύων αὐτοῦ.

Inițiații spun că un rai de miresme este și vinul în care se lasă, câteva zile, puțină pulbere din scoarța parfumată, câteva cuișoare, puțină nucșoară, maghiran, rosmarin, salvie și busuioc.

Tot ei ne încredințează că feliuțele de mere proaspete scăldate în sos de miere cu scorțișoară și nuci sunt un desert… edenic.

Iar Maeștrii Înaltei Bucătării transmit de la maestru la ucenic o taină a scorțișoarei.

Anume că ea dăruiește pace, blândețe și bucuria tihnei celor ce nu și-o permit…

… că bucatele, vinul, uleiul, mierea, sarea în care și-a lăsat uleiurile-i paradisiace, precum și apa de scorțișoară (apa în care a stat o zi și o noapte) lucrează ca un balsam ce trezește, deschide și luminează mintea și o face să vadă cele dinăuntru ale ei, inspirându-i înțelepciunea divină.

În învățăturile taumaturgilor se spune că scorțișoara ne scapă de umorile și de pornirile rele, ne purifică și ne dă strălucire, dar și că are menirea de a ne ajuta să ne găsim perechea și de a ne pregăti pentru marea întâlnire cu ursitul. Fapt pentru care ne deschide inima și ne dă darul vorbirii.

Se știe că iubitorii de scorțișoară comunică foarte ușor, nu sunt certăreți, că spiritul lor e liber de tensiuni și de frici, luminos și înalt, plin de ardoare și entuziasm.

Scorțișoara în Rețetarul bucătarilor

Primul lucru pe care trebuie să-l știm despre scorțișoară este că cea mai bună, mai fină și mai parfumată, dar și cea mai scumpă, este scorțișoara galbenă, subțire și sfărâmicioasă din Ceylon și că scorțișoara din China (numită și cassia) și din alte regiuni ale Asiei, este mai groasă, brună, de culoarea ciocolatei sau roșiatică, mai aspră și mai amară și, desigur, mult mai ieftină.

Maestrele bucătăriei magice spun că:

… pâinea, cornurile și colăceii/covrigeii cu nucă și miere frământate cu scorțișoară…

… plăcinta cu mere sau cu dovleac, prăjiturile cu cacao, budincile, tartele cu mere și toate dulciurile Crăciunului…

… pilaful cu stafide sau cu legume, ghiveciul, mâncarea de vinete…salatele de legume proaspete…

… cremele de brânză, sărată sau dulce … sosurile de tot felul,

… salata și sucurile proaspete de fructe …

… pâinea prăjită unsă cu unt și miere, pasta de nuci cu miere…

… toate … presărate cu puțină scorțișoară… au gustul Crăciunului și al familiei fericite.

SCORTISOARA 4

Iată o rețetă simplă de biscuiți de Crăciun cu scorțișoară:

Amestecați într-un castron: 250 gr de făină, 70 de gr de zahăr (brun), un praf de sare și o lingură de scorțișoară…

… adăugați apoi 100 de gr de unt moale și un ou și frământați până când devin un aluat moale.

Faceți din el o minge, înveliți-o într-un șervet curat și lăsați-o în frigider o jumătate de oră.

Întindeți aluatul întărit și decupați din el biscuiții în simbolurile Crăciunului: steluțe, brăduți, oameni de zăpadă, cerbi.

Puneți-le apoi în tava acoperită cu hârtie de copt și lăsați-le cuptorul încălzit bine înainte, la foc între potrivit și mare 10 minute.

După ce i-ați scos din cuptor ungeți-i cu miere amestecată cu nucă măcinată și scorțișoară.BISCUITI CU SCORTISOARA

Și o rețetă de chec cu scorțișoară:

Pregătiți 230 de grame de zahăr (brun), 230 de grame de unt, 170 de grame de făină, 100 de grame de nucă pisată/măcinată, o jumătate de pliculeț de praf de copt, 4 ouă, o lingură de miere, 2 linguri de scorțișoară și un praf de sare.

La început topiți untul la bain-marie. Separați albușurile de gălbenușuri și frecați gălbenușurile cu zahărul, apoi adăugați făina, nuca măcinată, scorțișoara, praful de copt, mierea și untul călduț și amestecați-le bine.

Bateți spumă albușurile cu sarea și încorporați-le în aluat. Puneți-l într-un vas de Jena și coaceți-l 50 de minute sau o oră la foc potrivit.

CHEC CU SCORTISOARASfatul herboriștilor

La rândul lor, cercetătorii au descoperit la sfârșitul secolului trecut un remediu miraculos pentru foarte multe suferințe: pasta de miere cu scorțișoară care se poate lua simplă, unsă pe pâine în loc de mic dejun, sau în apă caldă, ca un ceai. De regulă rețeta este aceasta: o lingură de miere, o linguriță de scorțișoară și o cană de apă caldă.

Ce puteri are ?

– protejează inima și o vindecă, reglează pulsul și respirația, alungă palpitațiile,

– scade glicemia și colesterolul

– omoară germenii de gripă și vindecă răceala și afecțiunile respiratorii

– potolește durerile provocate de artirită (o lingură de miere și o jumătate de linguriță de scorțișoară amestecate în apă fierbinte și luate înainte de micul dejun)

– ajută la vindecarea cistitei și a problemelor urinare

– ajută la vindecarea problemelor intestinelor

– alină durerile de stomac și rezolvă digestia dificilă, precum și durerile de mușchi și reumatismele

– ajuta la scăderea tensiunii arteriale

– întărește sistemul imunitar, protejându-l de bacterii și virusuri și de temuta Candida Albicans

– vindecă diverse boli ale pielii

– alungă oboseala, melancolia și neputința, migrenele și durerile de cap; trezește mintea și poftă de viață; însuflețește și împrospătează

– alungă halena (ceai și gargară)

– este foarte antioxidantă

De știut că ceaiul de scorţişoară cu miere, băut dimineaţa, pe stomacul gol, şi seara la culcare, modelează trupurile prea dedate la înfruptare și că         „apa de scorțișoară” (un litru de apă plată în care se lasă cam 2-3 lingurițe din „pulberea din Pomul Raiului”) exorcizează morocăneala și apatia.

CEAI DE SCORTISOARA

Sfatul tămăduitorilor

Uleiul de scorțișoară, extras fie din frunze, fie din scoarță, în candela de aromaterapie răspândește un parfum de … Rai. Folosiți-l oricând vă doriți o minune.

Un masaj local cu acest ulei foarte puternic, amestecat într-un ulei-bază (1%), este minunat pentru digestia leneșă sau pentru infecțiile intestinale, ca să nu mai vorbim de răceli, gripă, tuse, frisoane sau de infecțiile respiratorii pe care le învinge.

Iar o baie cu cel mult două picături, vă împrospătează trupul, mintea și spiritul, vă aduce căldură, bucurie și curaj.

SCORTISOARA 5

Lecția scorțișoarei: Raiul este… mult mai aproape de noi decât am putea crede. Una din preaplăcute-i miresme, scorțișoara, retrezește în trup, în minte și în suflet bucuria și inocența de la începutul lumii.

SCORTISOARA 6

AUTOR   ZENAIDA ANAMARIA  LUCA

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării suresei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: ZENAIDA  ANAMARIA  LUCA… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

 

 

 

 

 

Deja un comentario