NIVEL-NIVELURI ȘI NIVELĂ-NIVELE

NIVELĂ 1

Ce este nivelul și ce este nivela ? Cu siguranță, nivelurile nu sunt nivele…!

Nivel şi nivelă sunt două cuvinte diferite, fiecare având semnificaţiile lui proprii.

Au aceeaşi rădacină, sunt rude cu verbul a nivela, dar, ele sunt distincte ca înţelesuri şi nu au nici măcar un singur punct de sinonimie.

Nivel înseamnă:

cotă -„nivelul apelor”;

etaj -„iedera urcă până la nivelul doi (al doilea!)al edificiului”;

etaj subteran – „au coborât la nivelul patru (!) din mină” ;

grad de dezvoltare – „nivelul de trai”;

valoare, calitate – „pregătirea acestui specialist este de un nivel deosebit”.

Nivelă este denumirea unui instrument tehnic (nivela cu bulă de aer- POLOBOC, în limbajul constructorilor) cu ajutorul căruia se verifică orizontalitatea unei suprafeţe (frigider, maşină-unealtă, treaptă sau zid); nivela folosită de geologi şi geodezi este montată pe un trepied şi serveşte la stabilirea diferenţelor de înălţime între două puncte din teren, pentru a calcula înălţimea exactă şi actuală a unui munte, deal, a unei pante etc.

Am oferit aceste „fişe tehnice” ale celor două cuvinte pentru a putea sublinia că ele îşi păstrează sensurile ferm distincte şi la plural : nivel – niveluri şi   nivelă – nivele. Niveluri   şi   nivele NU SUNT SINONIME!

Corect şi îngrijit este să spunem : S-au stabilit contacte la diferite niveluri.

Desigur, există, în limba română, substantive care pot avea două sau mai multe forme de plural :

chibritchibrituri sau chibrite.

Acoperiş-acoperişuri (acoperişe), plajă-plaje (plăji), plapumă-plapume (plăpumi), chitară-chitare (chitări), manta-mantale (mantăi), casă-case (căşi) – în aceste cazuri, variantele închise între paranteze, deocamdată, nu fac parte din limba literară, decât atunci când intenţia autorului este de a reda vorbirea neîngrijită a vreunui personaj.

Există, de asemenea, substantive cu plural multiplu cu sensuri specializate: cap –capi (capii răscoalei), capuri- foarte puţin folosit- ( Capul Bunei Speranţe, Capetown, Cape-Canaveral etc,) capete – „câte capete, atâtea păreri!”; „au murit pe capete!”).

Atenţie, în acest ultim caz, CAPETE, este pluralul gramatical al lui CAPĂT, dar care, ca sens, a migrat spre înţelesurile şi semnificaţiile lui CAP!

Prin urmare, nivele este pluralul lui nivelă!

Un magazin unde se vând NIVELE CU BULE DE AER – ar fi, practic, singurul enunţ în care am folosi, corect şi oportun, acest plural !

Vom spune LA DIFERITE NIVELURI, deoarece LA DIFERITE „NIVELE” înseamnă… LA DIFERITE…..POLOBOACE!

AUTOR: ZENAIDA ANAMARIA  LUCA

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării suresei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: ZENAIDA  ANAMARIA  LUCA… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.