ISLAM : ULTIMUL RĂZBOI FRATRICID

Avem privilegiul de a beneficia de colaborarea jurnalistului spaniol, VALENTIN POPESCU, profesor de jurnalism, prestigios editorialist și corespondent, timp de un sfert de secol, al cotidianului  VANGUARDIA de  Barcelona, la Bonn, R.F. Germania.

În acest articol, Valentín Popescu explică cum a ajuns purismul doctrinar religios al islamiștilor să fie motiv de vărsare de sânge, chiar în Arabia Saudită,  Țara Sfântă a musulmanilor.

ISLAM : ULTIMUL RĂZBOI FRATRICID

ISIS PLANURI PT. ARABIA SAUDITĂUn video difuzat de Statul Islamic în care se pot vedea planurile sale de expansiune din Irak, prin Iordania, până în Arabia Saudită.

La ora actuală, țara cea mai amenințată de Statul Islamic nu este nici Siria, nici Irak, ci Arabia Saudită, deoarece îi pune la îndoială acesteia însăși rațiunea ei de a exista : purismul sunit.

Regatul actual al Arabiei a apărut la începutul secolului XX și este succesorul celui născut în secolul XVIII din alianța dintre dinastia Saudiților (în vremea aceea aproape necunoscută) și reformatorul islamist, Muhammad Abdel Wahab.

Saudiții aduceau acestei alianțe pragmatismul și pariul lor pentru un ajutor occidental împotriva Imperiului Otoman, în timp ce Wahab, adept al reîntoarcerii la Islamul originar, pur și ascetic, le garanta Saudiților fidelitatea supușilor regatului, în numele Profetului.

Această alianță este zdruncinată din temelii, la ora actuală, de un Stat Islamic care invocă nu numai același radicalism religios, ba chiar pune la îndoială fidelitatea doctrinară a wahabismului saudit față de învățăturile Profetului și, cu aceasta, însăși legitimitatea Saudiților pe tronul regatului.

Astfel, Statul Islamic acuză  Arabia Saudită că a nesocotit  prescripția Profetului de a nu construi nimic  deasupra mormintelor în cimitire și că, în general, a renunțat la morala coranică strictă, până la extreme păcătoase.

Doar șiismul – celălalt „balaur negru”– este vânat cu mai multă tenacitate de către Statul Islamic. Șiiții sunt percepuți de către islamiștii radicali ca autentici politeiști, datorită venerației pe care  o arată pentru cei doisisprezece imami ai religiei lor.

ATAC ISIS MOSCHEE ARABIA SAUDITĂRude ale victimelor atacului sinucigaș cu exploziv în Moscheea Imamului Ali, din localitatea al-Qadeeh, în provincia orientală Gatif, Arabia Saudită, 22 Mai 2015. Sursa: Reuters/Stringer

ATAC ISIS ARABIA SAUDITĂVărul unei victime rugându-se în locul în care un sinucigaș și-a detonat încărcătura explozivă  în Moscheea șiită Al-Anoud, în orașul Dammam, Arabia Saudită, 29 Mai 2015. Statul Islamic și-a asumat responsabilitatea pentru acest atac. De atunci încoace, forțele de securitate și-au intensificat eforturile pentru a preveni atacurile teroriste în Arabia Saudită. Sursa: AFP/Getty Images

Astfel se explică de ce ultima serie de atentate ale radicalilor islamiști, în Arabia Saudită, au avut ca țintă populația majoritar șiită din Peninsula Arabică și Moscheea construită deasupra mormântului lui Muhammad, în orașul Medina.  Cel de al treilea atentat a avut ca obiectiv consulatul SUA în Jeddah, deoarece Washington este principalul protector și aliat al Saudiților.

ATENTAT LA YEDDAConsulatul SUA, în Jeddah, Arabia Saudită, (4 Iulie 2016)

El cadáver del kamikaze tras la explosiónCadavrul teroristului kamikaze după explozie

Desigur, așa cum se întâmplă de obicei în Orientul Mijlociu, în  realitate, lucrurile nu sunt atât de simple și bine definite.

Wahabismul este, în esență, mult mai radical decât versiunea afișată de Statul Islamic  și a ajuns să critice ca fiind „excesiv” însuși cultul Profetului care se practică în lumea musulmană sunită și să ceară, cu atâta vehemență, revenirea la purismul originar, încât, nici în ziua de azi, nu se face cunoscut locul unde sunt înmormântate rămășițele pământești ale regilor saudiți, așa cum cere doctrina originară.

În 1803 și 1805, zeloți și monarhiști au demolat toate cupolele ridicate în cimitirele din Medina  și Mecca, deoarece contraveneau, spuneau ei – normelor coranice.

La începutul anului 1806, adepții lui Wahab și Saud, după ce au cucerit Medina, au jefuit mormântul Profetului, stârnind un val de indignare printre suniți, cu toate încercările saudite de a ascunde faptele. In schimb, în 1926, când aceleași forțe au jefuit și devastat  cimitirul șiit din Medina, faptele nu au mai fost ținute secrete.

PELERINAJ LA MECAPelerinaj la Mecca, Arabia Saudită; Moscheea Sfântă Masjid al-Haram, unde se află  Ka’aba, piatra neagră. Sursa: Reuters/Ammar Awad

Autorul articolului: Valentí Popescu

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării suresei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: VALENTIN POPESCU… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

VALENTIN POPESCU