PSEUDO-VIRAJ SPRE STÂNGA ÎN RĂSĂRITUL EUROPEI /EL PSEUDO GIRO A LA IZQUIERDA DE EUROPA ORIENTAL

Avem privilegiul de a beneficia de colaborarea jurnalistului spaniol, VALENTIN POPESCU, profesor de jurnalism, prestigios editorialist și corespondent, timp de un sfert de secol, al cotidianului  VANGUARDIA de  Barcelona, la Bonn, R.F. Germania.

Pro-ruși și nu prea! Doar cât permit circumstanțele și pragmatismul, pentru a avea relații bune cu toată lumea!

  PSEUDO-VIRAJ SPRE STÂNGA ÎN RĂSĂRITUL EUROPEI

igor-dodonIgor Dodon

Recentele alegeri prezidențiale din Bulgaria și Republica Moldova par a fi fost pro-ruse, dar o analiză mai atentă  arată că au fost, mai degrabă, „trumpiste” : alegătorii din cele două țări și-au dat votul candidaților care au reprezentat cel mai bine opțiunea împotriva politicienilor profesioniști.

Ce au în comun bulgarul Rumen Radev și moldoveanul Igor Dodon ?  Au fost prezentați de socialiștii din țările lor și li s-au atribuit legături cu Kremlinul.

Igor Dodon este, în realitate, un politician profesionist: este vicepreședinte al Partidului Socialist din Moldova (cea mai săracă țară de pe Continent).

Cu toate că în campania sa electorală trăncănea împotriva apropierii Moldovei de Uniunea Europeană, în realitate el nu-i decât omul de paie al oligarhului Plahotniuc (cel mai bogat om din țară) care urmează orice linie politică numai să-i sporească lui și mai mult veniturile; până de curând el a sprijinit orientarea spre Occident a actualului guvern moldav.

Cazul lui Radev este foarte diferit de cel al lui Dodon.

De ce ?

Radev n-a făcut politică până acum deoarece și-a văzut de cariera sa militară, fiind generalul care a răspuns de Aviația militară bulgară…

…  iar pornirea sa energică împotriva corupției din Bulgaria a fost una din rațiunile principale care i-au adus victoria în alegeri.

Să semnalăm și faptul că, în timp ce Dodon punea o lumânare la UE și alta la Moscova, Radev, care a absolvit, în vremea comunismului (în 1987), Academia Militară Bulgară, are, în dosarul său, intense contacte profesionale cu Aviația americană, dat fiind faptul că a stat mai mulți ani la baza aeriană Maxwell.

Experiențele și patriotismul lui s-au văzut în declarațiile în care a afirmat că  „nu există alternativă pentru Bulgaria la intrarea ei în NATO și în UE ”   sau „… eurofilia nu presupune neapărat și rusofobie…”.

Radev, care a insistat că el este un candidat independent, cu toate că era sprijinit de Partidul Socialist Bulgar, se bucura în fața alegătorilor de un dublu prestigiu : majoritatea bulgarilor au un respect deosebit pentru armată  și, în plus, el a arătat cât de strict respectă legile.

Astfel, când și-a asumat candidatura, și-a dat imediat demisia din armată, și a anunțat că, de îndată ce va câștiga alegerile, calul de bătaie al politicii sale va fi lupta împotriva corupției.

Și Radev a dat ca exemplu demn de urmat România… deoarece, în această țară, mulți foști demnitari au fost aduși în fața justiției din cauza corupției lor…

Autorul articolului: Valentin Popescu

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: VALENTIN POPESCU… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

VALENTIN POPESCU

 ***

Tenemos el privilegio de contar con la colaboración del periodista español y profesor de periodismo, VALENTIN POPESCU, columnista de primera magnitud y corresponsal, durante un cuarto de siglo, de LA VANGUARDIA  de Barcelona, en Bonn, R.F. de Alemania.

¡Prorrusos que no son tanto! ¡Solo lo que permiten las circunstancias y el pragmatismo para tener buenas relaciones con todo el mundo!

EL PSEUDO GIRO A LA IZQUIERDA DE EUROPA ORIENTAL

rumen-radevRumen Radev

Las recientes elecciones presidenciales de Bulgaria y Moldavia parecen haber sido prorrusas, pero un análisis más atento revelan que fueron más bien “trumpistas” : los votantes de ambos países eligieron a los candidatos que mejor representaban la opción anti políticos profesionales.

Este rasgo, el haber sido presentados por los socialistas de sus respectivos países  y la atribución de vínculos con el Kremlin es lo único que tiene en común Rumen Radev y el moldavo Igor Dodon.

Este último es en realidad un político profesional – es vicepresidente del Partido Socialista de Moldavia (la nación más pobre del Continente) – si bien dio la batalla electoral despotricando contra la aproximación de Moldavia a la Unión Europea, en realidad no es más que un hombre de paja al servicio del oligarca Plahotniuc (el hombre más rico de la nación) que aboga por cualquier línea política, siempre que le incremente sus ganancia; últimamente había apoyado la orientación occidentalista del actual Gobierno moldavo.

El caso de Radev se diferencia poderosamente del de Dodon en que no sólo representaba la opción contraria a los politicastros – él mismo no hizo nunca política hasta ahora y se centró en su carrera militar (era general jefe de la Aviación búlgara) – sino que su enérgica lucha contra la corrupción imperante en el país fue una de las razones principales de su victoria electoral.

También hay que destacar que mientras Dodon ponía una vela a la UE y otra a Rusia, Radev, que se graduó (1987) en la aún comunista Academia Militar del aire búlgara, tiene en su historial intensos contactos profesionales con la Aviación estadounidense, ya que pasó varios años en la base aérea Maxwell. Fruto de sus experiencias y de su patriotismo fueron declaraciones en las que dijo “no existe alternativa para Bulgaria a un ingreso en la NATO y la UE” o la de que ”… la eurofilia no tiene por qué significar forzosamente rusofobia…”

Por último, Radev, que ha insistido siempre que era un candidato independiente pese a haber sido presentada su candidatura por el Partido Socialista búlgaro, gozaba ante sus paisanos de un doble prestigio : el que la mayoría de los búlgaros le conceden al estamento militar y el suyo personal, por la puntillosidad con que pretende respetar las normas. Así, dimitió de su cargo al asumir la candidatura y anunció nada más ganar las elecciones que el caballo de batalla de su política será la lucha contra la corrupción.

Y cómo será esta en Bulgaria cuando Radev citó como ejemplo a seguir a Rumania… porque allí han sido ya varios los altos cargos que han comparecido ante la justicia por corrupción…

Valentí Popescu

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com     y  Valentí Popescu.

VALENTIN POPESCU