Vaccinuri electorale/Vacunas electorales

Vaccinuri electorale     Washington, Diana Negre

În ambianța tensionată și polarizată a politicii americane, unde alegerile din noiembrie prezintă două tabere care n-au aproape nimic în comun, există un lucru care îi preocupă atât pe progresiști, cât și pe conservatori: amenințarea persistentă a pandemiei de COVID-19 și creșterea continuă a numărului de persoane care mor infectate.

Căci, cu toate că, în Statele Unite, decesele bolnavilor de COVID-19 sunt, proporțional, jumătate din cele înregistrate în Spania, indicii de contagiu sunt mai înalți, și aceasta îngrijorează toată populația, indiferent de crezurile ei politice.

Dacă teama de COVID-19 este comună, în schimb, strategia pe care democrații și republicanii o recomandă pentru a combate pandemia este foarte diferită. Din rațiuni electorale, democrații prezintă o perspectivă dezolantă sub tutela lui Trump, în timp ce republicanii caută aspectele mai puțin negative pentru a-l sprijini pe candidatul lor.

Astfel, în timp ce democrații și aliații lor din sindicatul învățătorilor încearcă cu disperare să țină sălile de clasă închise, republicanii insistă că e nevoie de un învățământ cu prezență în sălile de clasă, care, pe lângă faptul că ar fi folositor studenților, dă impresia de normalitate, face să scadă senzața de alarmă și sporește încrederea în guvernul actual.

Punctul cel mai curios al înfruntării dintre cele două tabere este mult așteptatul vaccin împotriva COVID-19: Casa Albă a hotărât ca acesta să fie la dispoziția populației începând cu data de 1 noiembrie, în timp ce democrații încearcă să împiedice procesul… cel puțin până după ce votează populația.

Alegerile generale, atât pentru Casa Albă, cât și pentru guvernatori și deputați, atât federali, cât și statali, vor avea loc pe 3 noiembrie și niciunul dintre cele două partide nu vrea ca virusul să poată servi ca avantaj pentru celălalt.

De exemplu, dacă vaccinul de la Astra Zeneca ar trebui să fie disponibil din ziua de 1 noiembrie, plasma cu anticorpi pentru a combate sau pentru a evita boala este deja aprobată. Este ceva ce a stârnit dezbateri printre medici și acest proces, cum e normal într-o perioadă electorală tensionată, se desfășoară la lumina zilei, prin articole publicate în mijloacele de informare.

Un exemplu este critica dură lansată împotriva lui Stephen Hahn, director al FDA, centru federal care controlează aprobarea noilor medicamente (Food and Drug Administration-Controlul Medicamentelor și al Alimentelor). Într-o scrisoare deschisă publicată într-o revistă medicală, Dr. Topol îl critică dur pentru că s-a grăbit să aprobe un vaccin care încă se află într-o perioadă de încercare și pentru că apără folosirea plasmei.

Stephen Hahn

Autorul acestui articol este Dr. Eric Topol, directorul revistei medicale Medscape, un punct de referință pentru profesioniștii din țară și din străinătate. Cuvintele sale nu sunt un atac exclusiv împotriva lui Hahn, ci și o critică indirectă împotriva președintelui Trump, pentru că a făcut presiuni să se aprobe atât vaccinul anti COVID-19, cât și folosirea plasmei.

Dezbaterea dintre specialiști este ceva obișnuit și se va menține, poate, cu mai puține nuanțe politice, începând din noiembrie, însă este interesant să semnalăm că, și în Europa, va fi disponibil vaccinul de la Astra Zeneca, începând din noiembrie, dar fără a fi necesară vreo implicare electorală.

Pentru Trump, a cărei campanie împotriva candidatului democrat, Joe Biden, devine, pe zi ce trece, una și aceeași, e greu de crezut că disponibilitatea vaccinului, cu două zile înainte de alegeri, va avea un efect important.

Mult mai bine va fi – pentru el și pentru țară – să scadă numărul contagierilor (de la 66 de mii de cazuri zilinice, în luna iulie, au scăzut la 30 de mii, în cea mai bună zi din septembrie) și, mai ales, să se reducă numărul morților, cum de fapt se și întâmplă (în ultima săptămână, indicele mortalității printre cei infectați s-a redus cu 7%).

În mod ironic, dacă actuala tendință va continua, datorată în mare parte precauției populației, pe lângă progresele din centrele medicale care învață treptat să trateze boala și dispun de mai multe mijloace, este posibil ca acest COVID-19 să piardă atât din virulența sanitară, cât și din cea politică, și peste două luni, alegerile să reintre în șablonul lor obișnuit, care este… buzunarul.

Însă, atitudinea alegătorilor la 3 noiembrie, datorită perspectivelor economice sau preocupărilor sanitare, este posibil să fie mai puțin influențată decât la alegerile anterioare: un procentaj crescând al populației votează deja în octombrie în secțiile de votare, căci este permis votul anticipat. Mai este și votul prin poștă, care e posibil să impună numărători repetate, și acest lucru ne va împiedica să aflăm timp de câteva săptămâni, dacă va fi Biden sau Trump cel care va sta la Casa Albă, până în 2024.

Autorul articolului: Diana Negre

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: DIANA NEGRE… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

***

Vacunas electorales  Washington, Diana Negre

En el ambiente tenso y polarizado de la política norteamericana, donde las elecciones de noviembre presentan dos campos con casi nada en común, hay un punto que preocupa tanto a progresistas, como a conservadores:  la persistente amenaza del Covid19 y el constante aumento de personas fallecidas por su causa.

Porque, si bien en Estados Unidos las muertes entre los enfermos de covid son proporcionalmente la mitad que en España, los índices de contagio son bastante más altos y con ello la preocupación alcanza a todas las capas de población, independientemente de los credos políticos.

Pero, si este temor al Covid es común, en cambio, la estrategia que demócratas y republicanos recomiendan para combatirlo es muy diferente. Por razones electorales, los demócratas presentan un panorama desolador bajo la tutela de Donald Trump, mientras que los republicanos buscan los aspectos menos negativos para aupar su candidato.

Así, mientras los demócratas y sus aliados en el sindicato de maestros tratan desesperadamente de mantener las aulas cerradas, los republicanos insisten en la necesidad de una enseñanza presencial, algo que además de beneficiar a los estudiantes, da una sensación de normalidad que hace bajar la sensación de alarma y aumenta la confianza en el gobierno actual.

Donde más curioso resulta el enfrentamiento entre ambos bandos es ante la tan esperada vacuna contra el Covid19: la Casa Blanca ha decidido que esté a disposición del público a partir del 1 de noviembre, mientras que los demócratas tratan de frenar el proceso…por lo menos hasta que la población haya votado.

Y es que las elecciones generales, tanto para la Casa Blanca, como para gobernadores y diputados, tanto federales, como estatales, se celebran el 3 de noviembre y ninguno de los dos partidos quieren que el virus pueda servir de ventaja a sus rivales.

Así, por ejemplo, si la vacuna de Astra Zeneca debería estar disponible el día 1 de noviembre, el plasma con anticuerpos para combatir o evitar la enfermedad está aprobado ya. Es algo que ha suscitado debates entre médicos y este proceso, como corresponde a un tenso período electoral, se lleva a cabo a la luz del día, a través de artículos publicados en medios informativos.

Un ejemplo de esto es la dura crítica lanzada contra Stephen Hahn, director del FDA, centro federal que controla la aprobación de nuevos fármacos (Food and Drug Administration-Control de Medicinas y Alimentos). En una carta abierta publicada en una revista médica, el Dr. Topol lo critica duramente por haberse precipitado a aprobar una vacuna que todavía está en período de pruebas y por defender el uso del plasma.

El autor de ese artículo es el Dr. Eric Topol, director de la revista médica Medscape, un punto de referencia para los profesionales dentro y fuera del país. Sus palabras no son un ataque exclusivamente contra Hahn, sino también una crítica indirecta al presidente Trump, por haber presionado a que se aprueben tanto las vacunas contra el Covid, como el uso del plasma.

El debate entre especialistas es habitual y se mantendrá, quizá con menos ribetes políticos, a partir de noviembre, pero es interesante señalar que también en Europa la vacuna de Astra Zeneca estará disponible en noviembre, sin necesidad de implicaciones electorales.

Para Trump, cuya campaña contra el candidato demócrata Joe Biden es cada día más pareja, cuesta creer que la disponibilidad de la vacuna, 2 días antes de los comicios, vaya a tener un gran efecto.

Mucho mejor sería -para él y para el país-  que continúe la bajada general de contagios (se ha pasado de 66 mil casos diarios en julio a 30 mil en el mejor día de septiembre) y especialmente que también se reduzca el número de muertos como ha ido ocurriendo (en la última semana el índice de mortalidad entre los contagiados se redujo en un 7%).

Irónicamente, de continuar la tendencia actual, debida en parte a una mayor cautela de la población, además de los avances en los centros médicos que van aprendiendo a tratar la enfermedad y cuentan con más armas en su arsenal, es posible que el Covid haya perdido tanto en virulencia sanitaria, como política y que, dentro de dos meses, las elecciones vuelvan a su patrón habitual, que es el bolsillo.

Pero la actitud de los votantes el 3 de noviembre, ya sea por las perspectivas económicas o las preocupaciones sanitarias, quizá tenga menos influencia que en otros comicios anteriores: un porcentaje creciente de la población vota ya en octubre en los colegios electorales que permiten el sufragio adelantado. Y está además del voto por correo, que posiblemente obligará a varios recuentos, lo que tal vez impida conocer, hasta varias semanas después, si será Biden o Trump quien ocupará la Casa Blanca hasta 2024.

Autor: Diana Negre

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com     y  Diana Negre.

https://ghemulariadnei.files.wordpress.com/2016/09/diana-molineaux.jpg?w=529