GÜLLEN CONTRA ERDOGAN

Avem privilegiul de a beneficia de colaborarea jurnalistului spaniol, VALENTIN POPESCU, profesor de jurnalism, prestigios editorialist și corespondent, timp de un sfert de secol, al cotidianului  VANGUARDIA de  Barcelona, la Bonn, R.F. Germania.

Puterea politică nu se compară cu cea religioasă, deoarece aceasta din urmă este mult mai stabilă  și trainică. Și se pare că, invidia politică este ca o terapie : îi ia islamismului din radicalism!

GÜLLEN CONTRA ERDOGAN

Fethullah Güllen si Recep Tayyip Erdogan

Dușmanul cel mai mare și pe care îl urăște cel mai mult președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, este liderul religios, Fethullah Güllen, actualmente azilant în SUA.

Când și-a început cariera politică Erdogan și  Güllen au fost mari aliați, deoarece ambii voiau să-i acorde islam-ului prioritate în societatea turcă. În vremea aceea, Erdogan încă nu avea toată puterea în Turcia, așa că nu se temea că i-o va smulge cineva. Dar, pe măsură ce președintele turc a tot acumulat putere pe calea totalitarismului, Güllen și organizația sa religioasă deveneau un rival nu numai potențial, dar, pe termen lung, inevitabil.

Güllen si Erdogan

În politică, puterea e trecătoare și instabilă, așa cum este conjunctura de interese care o susțin.

În schimb, credința aduce o stabilitate  pe cât de puternică, pe atât de longevivă.

În plus, în cazul concret al lui  Güllen, pe Erdogan  îl nelinișteau dimensiunile și forța potențială a mișcării  „Hizmet”, care se află sub conducerea liderului religios.

„Hizmet” – care înseamnă „serviciu” – este o amplă structură internațională a cărei activitate se concentrează asupra învățământului și prozelitismului islamic. Dispune de mai mult de o mie de școli și universități, în 160 de țări, precum și de o rețea de edituri.  Numai în Turcia, această mișcare are una dintre cele mai apreciate universități din țară,  Atatürk Alatoo, precum și sute de întreprinderi – dar, și bănci și fabrici de mobilă-ceea ce ar explica (guvernul turc nu o face) arestarea masivă a întreprinzătorilor gülliști, în urma nereușitei lovituri de stat.

Strădania lui Güllen de a atinge o foarte înaltă calitate în învățământ, în cadrul mișcării „Hizmet” a făcut ca, în numeroase țări în curs de dezvoltare, unde învățământul este scump dar și deficient, diplomele  școlare și universitare Hizmet să fie dintre cele mai apreciate.

Fethullah Güllen 1

Fethullah Güllen 2

Ofensiva lansată de  Erdogan împotriva mișcării „Hizmet”, după încercarea de lovitură de stat din  luna iulie a acestui an, a determinat  câteva țări să cedeze presiunii  politice exercitate de Ankara și să închidă sau să preia conducerea acestor centre. Între ele, Pakistan, Georgia, Azedbaidjan, și, în oarecare măsură, Kirkizia. Guvernului de la Islamabad i-a fost foarte ușor să-i satisfacă pretențiile lui Erdogan, deoarece Arabia Saudtă  nu vedea cu ochi buni concurența educativ-doctrinară pe care i-o făcea „Hizmet”. Arabia Saudită este  unul dintre cei mai generoși sponsori ai Pakistanului.

Faptul că Güllen, un predicator sufit, a primit azil politic în SUA, iar  Washington-ul nu ia în considerare cererea lui Erdogan  de extrădare a liderului religios, l-a îndepărtat și mai mult pe Güllen și adepții săi de islamismul radical.

Fethullah Güllen si Recep Tayyip Erdogan.jpg 2

Autorul articolului: Valentin Popescu

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: VALENTIN POPESCU… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

VALENTIN POPESCU