Pe zi ce trece, știm tot mai puțin/Cada dia sabem menys

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es image-38.png

Pe zi ce trece, știm tot mai puțin     Washington, Diana Negre                

Dacă până acum a fost dificil să prevedem cine va câștiga alegerile pentru Casa Albă, care vor avea loc pe data de 3 noiembrie, în ultimele zile sarcina aceasta a devenit și mai dificilă datorită evenimentelor care îl favorizează pe președintele Trump, dar și faptului că se îmbunătățește imaginea candidatului democrat, Joe Biden.

Pe de o parte, în ultima dezbatere electorală, Trump a arătat că poate să se controleze, în timp ce Biden nu a mai părut a fi atât de senil, cum a fost văzut în ultima vreme.

Între timp, sondajele ne încurcă și mai mult, deoarece avantajul pe care îl avea Biden, de 10 sau 15 puncte, nu este doar de unul sau două puncte.

Ca să fie și mai dificil, datele economice se tot îmbunătățesc, ceea ce ar presupune un mare avânt pentru Trump. Alegătorii aproape întotdeauna votează cu cel care garantează o situație economică favorabilă și, cu toată contracția cauzată de COVID-19, șomajul scade, întreprinderile își recuperează angajații și beneficiile, iar majoritatea populației spune că economia merge destul de bine.

Una dintre marile beneficiare ale acestei situații este piața imobiliară, mai ales în zonele rurale, acolo unde lumea se refugiază, deoarece prețurile sunt mai mici și poate avea case mai mari cu bani mai puțini, acum când nu mai este nevoie să se deplaseze la locul de muncă, căci se poate munci prin internet.

Dar, atât prețurile de construcție cât și cele ale imobilelor cresc, cu mari beneficii pentru întreprinderile furnizoare de materiale de construcție. Prețurile caselor sunt uneori cu 25% mai mari decât anul trecut.

Însă, e greu de știut dacă această situație, care în mod normal îl favorizează pe președintele care se află deja la Casa Albă, îl va ajuta mult pe Donald Trump: cum deja au votat cel puțin 50 de milioane de americani, într-o țară unde participarea la vot este, de obicei, scăzută, această cifră reprezintă aproape o pătrime din alegători.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es image-40.png

În condiții normale, democrații sunt cei care votează mai devreme, în timp ce republicanii așteaptă până în ultimul moment, dar și în acest aspect diferențele din anul acesta fac ca orice să fie posibil: din cauza pandemiei, lumea se ferește de aglomerații și s-ar putea ca adepții lui Trump să voteze foarte motivați de teamă să nu vină o administrație democrată.

În sfârșit, avem și un factor de „gen”, deoarece femeile obișnuiesc să-și dea votul democraților și sunt cele care îl sprijină cel mai puțin pe Trump, în timp ce bărbații au tendința de a-i vota pe republicani. Se pare că femeile au mai puțină răbdare față de comportamentul lui Trump, în timp ce bărbații se gândesc mai mult la buzunar și la bilanțul economic de dinaintea pandemiei: nu era șomaj, salariile erau mari, cu câștiguri deosebite pentru grupurile mai puțin favorizate, cum sunt imigranții și negrii.

Cu toate că negrii sunt pentru Partidul Democrat, în ziua de azi, nimeni nu exclude posibilitatea ca să apară un sprijin mult mai mare pentru republicani, în semn de mulțumire pentru diverse măsuri, cum a fost reforma închisorilor și cea a sentințelor. Pentru ei această măsură este deosebit de importantă, deoarece sunt grupul care merge cel mai mult la închisoare, iar legile îi pedepsesc în mod automat cu sentințe mari.  

Dacă în aceste momente este dificil să prevedem cine va câștiga, este foarte probabil să nu știm nici imediat după ziua de 3 noiembrie. Între timpul necesar pentru a număra voturile prin poștă care pot sosi și urmează să fie validate câteva zile mai târziu, și probabilitatea ca rezultatul să fie egalat, e posibil să treacă săptămâni până vom ști dacă Trump va mai rămâne în funcție alți patru ani sau îi va lua locul Biden.

Candidații înșiși se îndoiesc că rezultatele vor fi clare curând și ambii au angajat echipe de juriști de prestigiu, pentru a se asigura că voturile vor fi numărate corect și că interpretarea va fi cea pe care… și-o dorește fiecare dintre candidați.

De fapt, din punct de vedere tehnic, președintele nu e nevoie să fie desemnat mai înainte de sfârșitul lunii decembrie și, până atunci, este posibil să existe în funcție două echipe de tranziție, ceea ce va da de lucru jurnaliștilor, însă nu va contribui la instalarea liniștii în țară și nici la relaxarea tensiunilor create de COVID-19 și de campania electorală…

Autorul articolului: Diana Negre

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: DIANA NEGRE… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

***

Cada dia sabem menys    Washington, Diana Negre 

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es image-39.png

Si fins ara ha estat difícil preveure qui guanyarà les eleccions per la Casa Blanca el proper 3 de novembre, els derrers dies ho han fet encara mes difícil, per els esdeveniments que afavoreixen el president Trump i també per la millora en la imatge del candidat demócrata, Joe Biden.

Es perque, d’una banda, en el derrer debat electoral, Trump va donar mostres de poder controlarse, mentre que Biden no va aparèixer tan senil com l’hem vist derrerament.

Entre tant, les enquestes encare confonen mes, perque l’adventatge que Biden portava, sovint de mes de 10 o 15 punts, ha quedar reduït a un parell.

Per posarho encara mes difícil, les dades econòmiques no paren de millorar, la qual cosa hauria de ser una gran empenta per a Trump. Els votants gairebé sempre voten en favor del que presideix una situació económica favorable i, malgrat la contracció provocada pel Covid-19, l’atur va baixant, les empreses van recuperant treballadors i beneficis, i la gran majoria de la gent diu que l’economia va prou be.

Un dels grans beneficiaris de la situación es el mercat inmobiliàri, especialmente en les árees rurals, on la gent es refugia perque els preus son mes baixos i poden tenir molta mes casa per menys diners, ara que no els cal anar a la feina i que poden traballar per internet.

Tant els preus de la construcció com el dels immobles va pujant, amb grans beneficis per ferreteries i empreses de suministre. Els preus de les cases de vegades son avui un 25% mes alts que fa un any.

Es difícil, però, saber si aquesta situació, que normalment afavoreix al president que ja ocupa la Casa Blanca, ajudarà molt Donald Trump : com a mínim 50 milions de nordamericans ja han votat, el que en un pais on la participació electoral es normalment baixa, representa gairebé la quarta part de les votacions.

En circumstàncies normals, son els demòcrates que voten aviat i els republicans que esperen fins el derrer moment, peró també en aixó les diferències d’aquest any fan que tot sigui posible: amb la pandèmia, gent d’ambdós partits te por de les aglomeracions i també podría ser que els votants de Trump estiguin molt motivats i s’afanyin a votar per por d’un govern demócrata.

Finalment, tenim un factor de “gendre”, perque les dones acostumen a votar demócrata i son les que menys suport donen a Trump, mentre que els homes son de tendències mes aviat republicanes. Sembla que les dones tenen poca paciència per el comportament de Trump, mentre que els homes pensen mes en la butxaca i el balanç econòmic abans de la pandèmia: sense atur, amb sous alts i especialment guanys per els grups menys afavorits com els inmigrants i els negres.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es image-41.png

Tot i que el vot negre seguirà al Partit Demòcrata, ningú descarta avui que hi hagi un suport republicà molt mes gran, en agraïment a mesures com la reforma de presons i de sentències. Es especialmente important per a ells, perque son el grup que mes va a la presó i les lleis els castigaven automàticament amb sentències llargues.

Si en aquests moments es difícil preveure qui guanyarà, es molt probable que tampoc ho sabrem al dia seguent de la votació.  Entre el temps necessari per a comptar els vots per correu que poden arribar i ser válids dies desprès de la data electoral, i la probabilitat que el resultat estigui molt igualat,  hom no pot descartar que passin setmanes fins a saber si tenim Trump per a quatre anys mes o Bidel prenrá el seu lloc.

Els mateixos candidats dubten que els resultats siguin prou clars i tots dos han contractat equips jurídics de prestigi per assegurar que els vots es compten correctament i que la intepretació es la vol…cada un dels candidats.

De fet, tècnicament no cal triar el president fins el mes de desembre i, fins aquest dia, es molt posible que tinguen en funcionament dos equips de transició, la qual cosa donarà feine als periodistas però no ajudarà a portar tranquilitat al país ni a rebaixar les tensions acumulades per la crisi del Covid-19 i la campanya electoral…

Autor: Diana Negre

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com     y  Diana Negre.

https://ghemulariadnei.files.wordpress.com/2016/09/diana-molineaux.jpg?w=529