Cronica din cealaltă Americă: procese care aduc milioane/Crónica desde la otra América: pleitos milenarios

A 1

Cronica din cealaltă Americă: procese care aduc milioane   Washington, Diana Negre

Cu greu s-ar putea găsi ceva care să arate mai bine diferențele dintre cele două Americi, decât actuala criză cauzată de COVID -19. Coronavirusul nu face distincție între condițiile sociale sau regiunile geografice ale victimelor sale, însă circumstanțele sunt foarte diferite pentru America din zona urbană, situată pe cele două coaste, cu spitale mari și centre de cercetare, și cealaltă, care produce alimente și muncește în întreprinderile din marile întinderi rurale, unde sunt puține spitale și cu resurse limitate.

A 3

Pe lângă avantajele evidente ale funcționarilor, bancherilor și avocaților, care se refugiază în casele lor, unde unii dintre ei pot să lucreze în telemuncă, toți continuă să încaseze bani și sunt foarte puțin expuși contagiului, în timp ce restul țării, care nu se bucură de asemenea privilegii,  trebuie să facă față unor costuri în plus: procesele pe care avocații se pregătesc să le înceapă pentru a compensa victimele boli COVID -19.

Sunt vreo o sută de miliarde de dolari pe care cabinetele de avocați încearcă să le scoată de la spitale, magazine sau întreprinderi care ar putea avea niște bani. Atât pentru infectările de până acum, cât și pentru cele care ar putea să aibă loc, pe măsură ce școlile, bisericile, hotelurile sau magazinele își reiau activitățile normale.

A 6

Avocații își ascut cuțitele pentru a cere compensații pentru orice „neglijență” care să fi cauzat contagiul sau situația actuală care este posibil să nu ofere garanții suficiente. Aceasta înseamnă niște costuri exorbitante pentru cei care sunt țintele proceselor lor, nu numai pentru despăgubirile care li se vor cere, dar și pentru cheltuielile pe care vor trebui să le facă pentru a se apăra, pe lângă noile măsuri pe care vor trebui să le aplice.

Sunt costuri juridice foarte mari pentru întreprinderile acuzate, deoarece cabinetele de avocați încasează în jur de 400 de dolari pe oră, pe care clienții lor urmează să le plătească, indiferent dacă pierd sau câștigă procesele.

În mod frecvent, întreprinderile acuzate de neglijență preferă un arajament pentru a plăti despăgubiri, evitând tribunalele. Sumele plătite în felul acesta reprezintă o economie în comparație cu procesele legale, care sunt foarte costisitoare. Probabil, vor exista plăți negociate care, conform unor proiecții, ar putea însuma o sută de miliarde de dolari, în toată țara.

Beneficiarii acestor despăgubiri nu sunt victimele, care, probabil, vor primi puțini dolari fiecare, ci cabinetele de avocați care vor rămâne cu mai multe milioane pentru demersurile lor.  Și fără niciun risc, deoarece bonificația lor este stabilită în fața unui judecotor, care aprobă acordurile. Restul, împărțit între sute și mii de despăgubiți, ajunge să fie…mai nimic.

Cine sunt acești avocați? Cei care au absolvit universități de mare prestigiu, cei care se mișcă în cercurile de putere din San Francisco, New York, Washington sau Boston. În afară de Chicago, Austin (Texas) sau Madison (Wisconsin), aproape niciunul dintre acești avocați nu stă și nu lucrează în interiorul țării.

Acești juriști, care se folosesc de masele populare pe care ei spun că le apără, merg în automobile Masserati pentru a vota împotriva lui Trump, căci nu-i împărtășesc tezele, deoarece consideră că nu sunt suficient de sofisticate pentru ca acestea să merite sprijinul lor.

A 7

Clienții lor, muncitori, vânzători, băcani sau agricultori din zonele rurale sau din orășele, nu înțeleg prea bine cum anume beneficiază ei de o asemenea politică socială, căci avocații și funcționarii pot să-și supravegheze copiii când participă la ore „on line”, însă ei trebuie să aleagă între a merge la muncă, lăsând copii singuri, sau să rămână acasă și să nu mai primească salariu. Și pe deasupra, se simt disprețuiți de clasele educate și bogate.

Acum patru ani, Trump s-a bucurat că „majoritatea silențioasă” l-a adus la Casa Albă. Atunci a promis că „va asana mlaștina” corupției în Washington. Acum, cu COVID și cu criza economică, Trump este foarte slăbit, iar adepții săi, încă fideli, se tem că vor pierde alegerile prezidențiale din anul acesta și vor fi, din nou, la discreția elitelor miloase, care își umplu buzunarele în numele lor.

A 5

Autorul articolului: Diana Negre

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: DIANA NEGRE… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

***

Crónica desde la otra América: pleitos milenarios   Washington, Diana Negre

A 2

Es difícil encontrar algo que represente mejor las diferencias entre las dos Américas que la actual crisis del Covid19.

No es que el corona virus distinga entre la situación social o geográfica de sus víctimas, pero las circunstancias son muy diferentes para la América de las áreas urbanas, situadas principalmente en las dos costas, con grandes hospitales y centros de investigación, y la que produce alimentos y trabaja en sus industrias en las grandes extensiones de carácter rural donde los hospitales son escasos y de recursos limitados.

A 4

Aparte de las ventajas evidentes de funcionarios, banqueros o abogados, quienes se refugian en sus casas donde algunos pueden trabajar a distancia, todos siguen cobrando y se ven poco expuestos al contagio, el resto del país que no goza de tales privilegios se enfrenta a un costo adicional: los pleitos que los abogados se preparan a lanzar para compensar a las víctimas del covid19.

Son nada menos que cien mil millones de dólares que los bufetes intentan sacar a hospitales, comercios o cualquier empresa que pudiera tener algo en sus arcas. Tanto por los contagios ocurridos hasta ahora, como los que puede haber a medida que las escuelas, iglesias, hoteles o cualquier tipo de comercio reanudan sus actividades normales.

Los abogados están afilando sus cuchillos para pedir compensaciones por las “negligencias” que hayan podido permitir el contagio, o la situación actual que tal vez no ofrezca garantías suficientes. Esto significa unos costos exorbitantes para las víctimas de sus querellas, no solo por los pagos que se les podrían exigir, sino también por los costos legales para defenderse, además de nuevas medidas que habrían de aplicar.

A 8

Hay además costos jurídicos muy elevados para las empresas acusadas, pues los bufetes de abogados cobran alrededor de 400 dólares por hora, que sus clientes han de pagar tanto si pierden como si ganan los pleitos.

Es frecuente que las empresas acusadas de negligencia prefieran pactar una indemnización fuera de los tribunales.  Unas cantidades pactadas de esta forma representan un ahorro comparado con procesos legales muy caros. Probablemente habrá pagos negociados que, según varias proyecciones, podrían sumar cien mil millones de dólares en todo el país.

Los beneficiarios de estas indemnizaciones no son las víctimas, que probablemente solo cobrarán unos pocos dólares cada uno, sino los bufetes que se quedan varios millones por su gestión. Y sin riesgo alguno, porque su bonificación queda estipulada ante un juez que aprueba los acuerdos.  El resto, dividido entre cientos o millares de indemnizados, se queda en casi nada.

¿Quiénes son estos abogados? Los que han salido de las universidades de más prestigio, los que se mueven en círculos de poder en San Francisco, Nueva York, Washington o Boston. Fuera de Chicago, Austin (Texas) o Madison (Wisconsin), casi o ninguno de estos abogados vive o trabaja en el interior del país.

Estos juristas, que se benefician de las masas populares a quienes dicen ayudar, van en sus Masseratis a votar en contra de Trump, porque no comparten sus tesis y consideran que no son lo suficientemente sofisticadas para merecer su apoyo.

Sus clientes, los obreros, tenderos o agricultores de zonas rurales o pequeñas ciudades, no comprenden demasiado bien en qué se benefician de tanta política social, pues mientras abogados y funcionarios pueden vigilar a sus hijos cuando siguen las clases “on line”, ellos han de escoger entre ir a trabajar y dejar a los niños solos, o quedarse en casa y no cobrar. Encima de todo esto, se sienten objeto de desprecio por las clases ilustradas y pudientes.

Hace cuatro años, Trump celebró que esta “mayoría silenciosa” lo hubiera llevado a la Casa Blanca. Entonces les prometió “secar el pantano” de la corrupción en Washington. Hoy, con el Covid y la crisis económica, Trump está muy debilitado y sus partidarios, todavía fieles, temen perder los comicios presidenciales de este año y verse de nuevo a la merced de las élites caritativas que se forran los bolsillos en nombre de ellos.

Autor: Diana Negre

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com     y  Diana Negre.

https://ghemulariadnei.files.wordpress.com/2016/09/diana-molineaux.jpg?w=529