LIMBAJUL INVERSAT: ISTERIE, E PREA CURÂND, NAZIȘTI, DROGAȚI, NEGOCIERI


Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Există în domeniul politico-diplomatic un întreg arsenal de sintagme, cuvinte și termeni (este inclusă aici chiar și tăcerea – un fel de pauză, ar spune muzicologii), care mai de care mai ingenioși și pitorești, meniți să rezolve situații deosebite, favorabile ori nefavorabile, sau pur și simplu să dea unor afirmații o subtilă tentă de neangajare.

Vom începe prin a oferi un exemplu din această ultimă categorie – depășit de timp și de evenimente – care a făcut carieră, atunci când România se străduia să intre în UE și în NATO, căci diferite personalități străine rosteau, în ocazii diferite, o formulă unică: „Sprijinim eforturile de integrare pe care le face România!” Adică, „Străduiți-vă în continuare!” – și cam atât.
Nu însemna: contați pe noi, vă vom susține să fiți admiși, vă sprijinim întru totul! Ci „Vă sprijinim doar eforturile, dacă veți fi primiți sau nu, vom mai vedea!”
Între timp, țara noastră a fost primită în structurile economice, politice și militare occidentale, iar formula aceea a rămas în urmă, probabil uitată, ca o afirmație neangajantă.

Însă, există în acest arsenal lingvistic și alți termeni care merită o atenție deosebită, deoarece exprimă sau sugerează poziții ferme, cu nuanțe surprinzătoare. Există „ticuri”, un fel de scheme fixe, pentru situații fixe sau standard, pentru ieșiri sau rezolvări standard.

Diplomația rusă – sovietică sau cea actuală – are o formulă fixă pentru a rezolva situații create de Rusia, care îngrijorează lumea întreagă. Recurge la un termen descalificant: isterie. De obicei, prima parte a formulei este un adevăr sau o situație concretă, menționată pentru a acredita, iar, în cea de a doua parte, este plasat derizoriul, banalul care nu ar merita nicio atenție: „Folosindu-se de manevrele forțelor militare ruse, Occidentul vrea să creeze ISTERIE!”
(Zeci de ani, orice manifestare publică a unor persoane sau mulțimi împotriva URSS a fost calificată drept isterie.)
Să adăugăm și afirmația „Nu avem de gând să invadăm Ucraina”.
Kremlinul era deranjat că serviciile secrete occidentale aveau informații certe despre iminența acelei invazii.
Azi, vedem care este situația: acea îngrijorare în fața războiului, calificată drept isterie, este urcată și amplificată pe o nouă treaptă, căci Vladimir Putin, a ordonat punerea în alertă a unor arme de distrugere în masă. O amenințare clară, deoarece este disperat că războiul din Ucraina nu este atât de fulger, pe cât și-a dorit liderul de la Kremlin să fie.

ESTE PREA CURÂND! Formula aceasta a șocat și nedumerit în egală măsură când a fost folosită ca răspuns al Moscovei la demersurile președintelui francez, Emmanuel Macron, care se străduia să mijlocească o întâlnire Biden-Putin, deoarece era în joc pacea Europei. Cum adică este prea curând? Pentru negocieri niciodată nu este prea devreme. Prea târziu ar mai putea fi, dar prea curând, niciodată. De fapt, era prea târziu, deoarece Putin luase deja decizia de a distruge pacea.

Ajungem la termenul NAZIST. Concret, Putin a spus că scopul pe care îl urmăresc trupele sale este „denazificarea Ucrainei”, să o curețe de naziști. S-a aflat și cine este primul pe lista celor care ar urma să fie eliminați, uciși – sună mai puțin eufemistic, dacă vor cădea în mâinile armatei invadatoare: președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski!
De ce a folosit Vladimir Putin termenul de „denazificare”? Judecând după furia cu care s-a revărsat – și mergem niște ani în urmă – asupra omului de afaceri, Mihail Hodorkovski, pe care l-a arestat și întemnițat 8 ani, pentru a-i lua afacerea, căci era președinte al grupului petrolier IUKOS, găsim explicația: Putin folosește acest termen pentru a-și ascunde antisemitismul feroce care îl macină. Adică, folosește un limbaj inversat, o metonimie care recurge la antonime. Președintele Zelenski și omul de afaceri Hodorkovski sunt fii ai Legământului, nu sunt și nu pot fi naziști.

Ucraineni DROGAȚI? Tocmai Putin vorbește despre drogați? Se află de atât timp la Kremlin, încât conștiința lui e alterată de drogul puterii în asemenea măsură, încât se crede un tătuc reîntregitor al Marii Rusii, al imperiului rus. Putin va fi oprit din acțiunile sale atunci când cineva sau ceva îl va scoate din această transă a megalomaniei, în care este convins că este etern și infailibil. Putin și-a construit un fel de serial TV de mare succes ca om politic nemuritor. Or, tocmai la această trezire trebuie să se lucreze: să i se arate, de pe acum, ultimul episod din acest serial al său, în care este considerat criminal de război și condamnat pentru crime împotriva umanității.

 Mihail Hodorkovski

În încheiere, să menționăm că Putin dorește acum negocieri cu Zelenski.

Oare ce să negocieze după ce a ciuntit, a lovit cu rachete, a invadat și a distrus o țară independentă și suverană, care nu l-a provocat cu nimic. Ce poate negocia un nesăbuit ca el care este considerat criminal de război de tot mai multă lume? Foarte curând, cazul Putin va fi adus în fața Tribunalului Internațional de la Haga. Și va primi în mod oficial acest calificativ, cu condamnarea corespunzătoare, deoarece vor fi zeci de mii sau poate milioane de oameni care vor dori să depună mărturie împotriva lui.

Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Vladimir Putin, președintele Rusiei (încă!)

AUTOR: EUGEN HAC

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului, EUGEN HAC, precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.