BREXIT…ȘI NU PREA!

BREXIT ARIADNA

Marea Britanie rămâne, nu rămâne, se desprinde, dar, poate, rămâne… !

Boris Johnson, fostul primar al Londrei, cel mai aprig susținător al Brexit-ului, a renunțat la candidatura pentru șefia Partidului  Conservator(Tory), condus, deocamdată, de David Cameron.

Nu a avut încotro, deoarece l-au părăsit toți adepții săi.

Cu alte cuvinte, dacă în declarații se arăta ferm, iată că, în fapte, acum, nu mai are curajul să conducă un guvern britanic care să-și asume responsabilitea notificării oficiale a Brexit-ului, prin activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, gest care ar iniția procesul de desprindere a Marii Britanii  de Uniunea Europeană.

Primul care a renunțat a fost însuși David Cameron!

Surprins  neplăcut de rezultatele referendumului de acum o săptămână : 52 la sută pentru ieșire, 48 la sută pentru rămânere, nu și-a ținut promisiunea de a cere imediat, în mod oficial, ieșirea din UE.

De fapt, David Cameron s-a jucat !

Pentru a-și rezolva unele probleme interne din propriu său partid, a anunțat că va organiza un referendum pentru a vedea atitudinea britanicului de rând față de rămânerea în structurile comunitare europene : in  sau out.

Pe urmă, a tot cerut la Bruxelles avantaje pentru Marea Britanie, cu scopul de a sprijini și spori curentul în favoarea rămânerii.

A organizat referendumul – a fost ideea lui – și a văzut dezastrul care a ieșit. Ar fi putut să nu-l organizeze. Dacă nu și-ar fi ținut tocmai această promisiune, cariera lui politică nu s-ar fi sfârșit atât de brusc. Nu s-au adunat semnături pentru ținerea acestei consultări populare! Totul a pornit de la un singur om – ideea și organizarea referendumului se datorează, numai și numai, lui David Cameron.

HOHNSON SI CAMERON

Cât de  serioși au fost ?

Bursele au reacționat pe măsură, din momentul în care rezultatul urnelor arăta clar spre Brexit. Lira sterlină a înregistrat evoluții istorice, astfel încât viața britanicului s-a scumpit. Un concediu în Spania, îi costă, acum, mai mult pe englezi, la numai o săptămână de la referendum. Spania este principala lor  destinație turistică.

Brexit-ul zguduie din țâțâni însăși unitatea Marii Britanii : Scoția vorbește de desprindere, în timp ce Irlanda de Nord vrea să se refacă unitatea Irlandei, vrea să se unească cu Republica Irlanda – Dublin, tocmai pentru a rămâne în structurile europene.

Marea Britanie continentală, adică Gibraltarul, a fost obiectul unor schimburi de replici între Madrid și Londra : Spania a propus un condominion, pentru ca Stânca, „El Peñón” să rămână  „pe continent”, în timp ce britanicii au replicat prompt că Gibraltarul a fost și va rămâne exclusiv britanic.

GIBRALTAR 1Gibraltar

GIBRALTAR 2Gibraltar

Autoritățile de la Bruxelles se arată ferme : Brexit-ul nu trebuie să constituie un precedent ! Vorbesc despre întărirea unității și integrării europene. Marea Britanie este când zorită, când păsuită, i se arată când severitate și intransigență, când înțelegere și îngăduință pentru a-și limpezi intențiile, rămâne, nu rămâne, se desprinde, dar… rămâne…

Brexit-ul e Brexit! Și totuși, parcă Brexit-ul acesta ferm se tot amână. O modalitate de a-l evita …alegeri anticipate!

Partidul care în campania lui electorală va spune că nu va ține cont de acest referendum, în cazul în care va fi adus la putere, va putea anula comanda brexit prin refresh+reBrit-in!

CAMERON

AUTOR: ARIADNA

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.