OARE I-A PĂCĂLIT BIDEN ȘI PE ROMI ?


În prima jumătate a acestui an, 2021, peste două mii de romi originari din România au fost arestați de poliția americană de frontieră, la granița dintre Mexic și SUA. Romii încercau să pătrundă ilegal în țara cea bogată, alături de fluviul de hispani veniți din țările situate mai la sud, cu speranța că vor avea un trai mai bun.
În campania sa electorală, Joe Biden a trezit mari speranțe celor care năzuiau să vină legal sau să-și legalizeze situația, dacă se aflau deja în SUA. Promitea că nu va fi ca Trump, adept încrâncenat al Zidului Despărțitor americano-mexican, și va rezolva mult mai uman problema imigrației. Nu va deporta pe nimeni și, în plus, va permite, anual, intrarea în țară a unui număr de 60 de mii de imigranți.
Dar, odată instalat la Casa Albă, Biden a văzut că situația este de așa natură, încât nu-și poate ține promisiunile. Și, neștiind ce să facă… nu face nimic.
Interesant este că romii sperau să treacă drept hispani…sau orice, numai să reușească să intre pe teritoriul SUA.
Acum două secole și jumătate, pe aceleași meleaguri americane, adică din Florida până în California, hispanii erau elita, aristocrația, în timp ce yankeii reprezentau plebea.


În prezent, lucrurile s-au inversat.
Întrebarea care se pune este: de ce pleacă romii din România?
Răspunsul ar fi: din cauza sărăciei.
Dar, sărăcie există peste tot în lume, inclusiv în țările bogate. În plus, există romi bogați în România. Unii dintre ei, chiar foarte bogați.
Cristiana Grigore, stabilită în SUA, originară din Slatina, autoarea unui proiect pentru promovarea identității rome, susține că romii sunt persecutați în România! Pentru simplul fapt că sunt romi! Persecutați, discriminați și ținuți în sărăcie! Treptat, treptat, Cristiana Grigore admite că situația este identică în toată Europa. Și discret, recunoaște că lucrurile sunt la fel chiar și în SUA! Ar fi bine să nu vorbești în public despre etnia ta romă! Și totuși, Cristiana Grigore, care lucrează în cadrul unui centru universitar american, recunoaște că este romă, iar fiul ei, pe jumătate rom.
Și atunci, ce să mai credem?
Persecutați???!!! Chiar sunt persecutați romii în țările Uniunii Europene!? Și în SUA!?Afirmațiile acelea sună a păcăleală.
Problema reală a romilor este că nu se străduiesc să iasă din ciclul sărăciei, nu învață meserii moderne și nu reușesc să se integreze în societatea modernă, cu toate ajutoarele pe care le primesc. Uniunea Europeană sprijină prompt orice proiect legat de emanciparea etniei rome, însă, imensa majoritate a proiectelor de integrare a romilor au dat greș. Abandonul școlar și dezinteresul față de propriul lor viitor sunt pricipala cauză a acestor insuccese.
Aspectul cel mai grav al problemei rome este faptul că își pierd, în mod constant, elitele: romii care se emancipează, se rup de originile lor. Nu vor să mai fie romi! Unii acceptă, foarte rar, pentru o anumită perioadă (atât cât e rentabil!), să reprezinte comunitatea de romi. Însă, „eu aici, iar voi, acolo!” „Nu ne mai amestecăm!”
Să amintim, că un monarh rom-român i-a propus lui Trump, la începutul mandatului său prezidențial, ca Zidul americano-mexican de stăvilire a imigrației ilegale, să fie construit, la „prețuri rezonabile”, de romii români stabiliți în SUA! Noroc că Trump nu a fost de acord cu propunerea, căci, iată, acum, romii s-ar fi izbit, la graniță, de propria lor construcție.


Vom încheia cu o anecdotă-fabulă ilustrativă și cu efect moralizator. (Sperăm!)
Un rom mergea pe jos pe un drum de țară. La un moment dat, trece pe lângă un lac. Se oprește, se dezbracă în pielea goală – nu era nimeni împrejur – și se scaldă în apa lacului. Constată că lacul era plin cu pești. Încearcă să prindă unul, dar nu reușește.
-Doamne, dă-mi un pește, că sunt flămând rău de tot! Și Dumnezeu îi dă un pește. Iese romul la mal și pune peștele în traista pe care o purta cu el. Își atârnă traista de gât și intră, din nou în apă.
-Doamne, mai dă-mi un pește pentru nevastă și copii! Dumnezeu îi mai dă patru pești.
-Doamne, mai dă-mi și pentru… rude, vecini etc.! Și Dumnezeu îi umple traista cu pești. De abia dacă mai putea să iasă din apă cu o asemenea greutate.
-Ah, Doamne, CE TE-AM PĂCĂLIT, că n-am nici nevastă, nici copii, doar niște rude mai îndepărtate!
Dumnezeu îi rupe traista, iar peștii scapă toți înapoi în apa lacului. Disperat, romul strigă:
-Au Doamne, CĂ NU ȘTII DE GLUMĂ!
Mai există în lume o etnie risipită. Însă aceea s-a luptat cu Dumnezeu (isra-El = cel care s-a luptat cu Dumnezeu) în năzuința de a deveni popor-elită. Nici vorbă de păcăleală! GRATITUDINE, da!
Căci, doar gândul de a-L păcăli pe Dumnezeu se dovedește a fi foarte păgubos.


Surse:
https://www.pri.org/stories/2021-06-21/roma-people-are-fleeing-romania-us-mexico-border-escape-persecution

https://ansabrasil.com.br/americalatina/noticia/estados_unidos/2017/02/01/rey-gitano-ofrece-construir-el-muro-eeuu-mexico_e870fbf3-1146-4c79-90cc-930b93ad3a0a.html

AUTOR: EUGEN HAC

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului, EUGEN HAC, precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.