INDEPENDENTISTĂ PÂNĂ ȘI ÎN PAT

Avem privilegiul de a beneficia de colaborarea jurnalistului spaniol, VALENTIN POPESCU, profesor de jurnalism, prestigios editorialist și corespondent, timp de un sfert de secol, al cotidianului  VANGUARDIA de  Barcelona, la Bonn, R.F. Germania.

Iată un articol despre Scoția, care, acum doi ani, încerca să se desprindă de Marea Britanie, chiar cu riscul de a fi exclusă din UE, iar acum, schimbându-se roata norocului în urma Brexit-ului, vrea să-și obțină independența tocmai pentru a rămâne în UE.

INDEPENDENTISTĂ PÂNĂ ȘI ÎN PAT

Nicola Sturgeon 1

Ieșirea Marii Britanii din structurile europene readuce în actualitate dorința Scoției de a-și dobândi independența, aprig susținută de doamna Nicola Sturgeon, prim ministru al guvernului scoțian.

Pirueta politică pe care  doamna Sturgeon vrea să o facă  este pe cât de ușor de enunțat,  pe atât de greu de dus la îndeplinire :  Scoția să rămână în Uniunea Europeană, în ciuda  Brexit-ului, iar dacă, odată cu această mișcare, își obține și independența față de Marea Britanie, cu atât mai bine.

Doamna Sturgeon, prim ministru al unei națiuni moderne, s-a lansat pe o cale atât de complicată (există modalități mult mai simple și tot atât de eficiente; de pildă, Norvegia, Elveția și Lichtenstein au tratate directe cu UE), deoarece toată viața ei și-a dorit cu pasiune independența Scoției.

SCOTIA 1

SCOTIA 2

Fiică a unui ebenist din sud-vestul Scoției, în vârstă de 45 de ani, este obsedată de independență încă din adolescență. La 16 ani a intrat în rândurile Partidului Național Scoțian – SNP – dedicându-și toată viața doctrinei politice a acestui partid, pe care a ajuns să și-o însușească pe deplin, uneori, în exces. A arătat atâta pasiune, încât a renunțat la cariera de avocat (a studiat Dreptul la Universitatea din Glasgow), tocmai pentru a se dedica total vieții politice și Partidului Național Scoțian, dar, și celor două scopuri ale sale personale : independența patriei și anti-conservatorismul. O ura pe  Margaret Thatcher, ura  militarismul președintelui  Ronald Reagan (a condus campanii în Scoția împotriva amplasării de rachete americane în timpul războiului rece) și ura ideología conservatoare (tory) în tot Regatul Unit.

Pe lângă faptul că lupta cu toată vehemența de care era în stare pentru aceste scopuri, îi mai rămânea totuși puțin timp și pentru apărarea cauzelor feministe, un socialism destul de simplist, dar și pentru a face carieră politică (a intrat în Parlamentul scoțian la 29 de ani, a fost ministru al Sănătății, vicepreședintă a Partidului Național Scoțian, timp de 10 ani, -când președinte a fost Alex Salmond – și succesoare a acestuia, în urma eșecului plebiscitului pentru independență, din 2014).

Pasiunea politică nu a oprit-o, totuși, să se îndrăgostească de un membru al partidului: s-a căsătorit cu Peter Murrell, secretar general al SNP.

NICOLA STURGEON SI PETER MURRELL 2

NICOLA STURGEON SI PETER MURRELL 3

NICOLA STURGEON SI PETER MURRELL 4

NICOLA STURGEON SI PETER MURRELL 5

Nicola Sturgeon și Peter Murrell

Patriotismul naționalist și radicalismul progresist au cimentat cariera și viața publică a doamnei Nicola Sturgeon. Dar, iată că, acum, au adus-o în fața unei  mari provocări. Acum, că are frâiele partidului și guvernului în mână, trebuie să mențină Scoția în UE, cu un buget cu cifre negre și cu un preț scăzut al petrolului (principalul venit al țării), iar pe cetățeni trebuie să-i mențină uniți, în ciuda vremurilor grele care vor veni.

Nicola Sturgeon 2

Autorul articolului: Valentí Popescu

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării suresei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: VALENTIN POPESCU… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

VALENTIN POPESCU