DRAMA REFUGIAȚILOR ÎN STIL GRECESC

Avem privilegiul de a beneficia de colaborarea jurnalistului spaniol, VALENTIN POPESCU, profesor de jurnalism, prestigios editorialist și corespondent, timp de un sfert de secol, al cotidianului  VANGUARDIA de  Barcelona, la Bonn, R.F. Germania.

Insulele grecești din Marea Egee au devenit o închisoare pentru refugiații-fugari, sirieni sau de altă naționalitate, din Turcia. (Refugiați de război în Turcia, de unde „fug” în insule). Grecia, pur și simplu, nu-i mai returnează Turciei, dar nici nu-i aduce pe continent ! Ca să se învețe minte!

DRAMA REFUGIAȚILOR  ÎN STIL GRECESC

REFUGIATI GRECIA 1

Presiunea valurilor de migranți asupra insulelor grecești din Marea Egee este o problemă departe de a fi rezolvată. Se află într-o precară condiție staționară  din momentul în care Uniunea Europeană  a semnat cu Turcia acorduri pentru ca refugiații sirieni să fie opriți în această țară.

Pe de o parte, radicalismul din ce în ce mai acut al guvernului Erdogan poate dezlănțui o criză între Bruxelles și Ankara, ceea ce ar redeschide coastele turcești pentru migranți. Pe de altă parte, Atena se află între ciocan și nicovală din cauza taberelor de refugiați din aceste insule.

Dacă nu face nimic – migranții reușesc, totuși, să se strecoare într-un ritm de 500 la 700, în fiecare lună -,  șubreda economie a insulelor se va prăbuși și vor izbucni turbulențe între localnici și migranți. În acest moment, numărul refugiaților din insule este de 10.000, în timp ce capacitatea maximă de adăpostire a refugiaților este de 7.500 de locuri.

REFUGIATI GRECIA 2

Dar, dacă guvernul Tsipras începe să aducă refugiați din insule pe continent, în mod automat ar apărea fenomenul „chemării”. Cât timp migranții  știu că în insule condițiile de viață sunt minime, iar posibilitatea de a scăpa din aceste tabere este, practic, nulă,  nu vor mai încerca să părăsească taberele de refugiați din Turcia – unde se află două milioane și jumătate de sirieni – pentru a ajunge în insulele din Marea Egee. În schimb, un transfer masiv de refugiați din insule, pe continent ar fi interpretat de fugari ca un semn că refugierea în insule  va fi doar un prim pas pentru a ajunge, în cele din urmă, în Europa cea bogată.

REFUGIATI GRECIA 3

REFUGIATI GRECIA 4

Drama din această primăvară, când mii și mii de refugiați au încercat să ajungă în orice condiții, riscând chiar să-și piardă viața, s-ar repeta la nesfârșit.

 Iar, guvernul de la Atena agravează situația cu niște aspecte umanitare care nu au fost luate în considerare, atunci când s-au semnat acordurile turco-comunitare asupra refugiaților.

Conform acestor acorduri, pentru fiecare  fugar sirian (doar sirian!) din insule returnat în Turcia, Uniunea Europeană ar urma să accepte un cetățean sirian  din taberele de refugiați din Turcia.

În timp ce autoritățile turcești nu fac nicio discriminare în ceea ce privește acest schimb între victimele războiului, autoritățile de la Atena procedează foarte abil: nu mai returnează fugari sirieni Turciei, deoarece această țară „nu  mai este un Stat de drept sigur”, desființând condiția de fugar returnabil.

Autorul articolului: Valentin Popescu

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: VALENTIN POPESCU… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

VALENTIN POPESCU