HEKMATYAR VREA SĂ SE ÎNTOARCĂ

Avem privilegiul de a beneficia de colaborarea jurnalistului spaniol, VALENTIN POPESCU, profesor de jurnalism, prestigios editorialist și corespondent, timp de un sfert de secol, al cotidianului  VANGUARDIA de  Barcelona, la Bonn, R.F. Germania.

Faptul că un señor al războiului devine un făcător de pace este  extraordinar de frumos, cu condiția ca metamorfoza să nu fie… o afacere. A vinde și a trăda, tot timpul arată o funcție paradoxală, dar extrem de practică a nestatorniciei : vrei să rămâi, cu orice preț, în fruntea bucatelor.

HEKMATYAR VREA SĂ SE ÎNTOARCĂ

gulbuddin-hekmatyar-1Gulbuddin Hekmatyar

Despre Gulbuddin Hekmatyar, cumplit „señor al războiului” în luptele pe care afgani le-au dus împotriva  URSS și, mai târziu,  talibanii împotriva Occidentului, un înalt funcționar american avea să spună : „…Dacă, în loc de gherilă, și-ar fi dedicat viața  aventurilor amoroase, ar fi fost cea mai mare „curtezană” a tuturor timpurilor…”.

Această afirmație nu e o exagerare, deoarece Hekmatyar a luptat, încă din anii 90, când URSS a invadat Afganistan-ul, rând pe rând, împotriva tuturor. Doar cu rușii nu a semnat niciun acord, deoarece împotrivirea-i înverșunată de atunci era generos retribuită cu bani și arme de Washington, Riad și Islamabad. În rest, în evoluția sa ca militar și om politic, și-a trădat toți aliații pe care i-a avut.

gulbuddin-hekmatyar-2

gulbuddin-hekmatyar-3Gulbuddin Hekmatyar

Astfel, a luptat de partea  SUA în răzoiul talibanilor, dar, întreținea relații excelente și cu Osama bin Laden; a luptat, o vreme, alături de tadjici, dar, curând avea să se întoarcă împotriva lor; spunea că vrea să protejeze Kabulul de extremiști, dar, bombarda de zor zone întregi din capitala afgană…

Lista piruetelor sale politice și a rupturilor de alianțe ar fi tot crescut, însă, importanța militară a trupelor lui Hekmatyar s-a redus enorm în ultima vreme, astfel încât, s-a văzut nevoit să-și mute activitățile de pe câmpul de luptă în cel al aranjamentelor politice locale.

Aceste aranjamente sunt esențiale într-o societate aproape tribală, cum este cea afgană și, un aspect deosebit de important pentru Hekmatyar, sunt mult mai puțin costisitoare decât întreținerea și desplasarea unor trupe numeroase prin toată țara.

Cândva, mai devreme sau mai târziu, trupele internaționale se vor retrage din Afganistan,  ceea ce va putea duce la o schimbare dramatică a importanței actualilor protagoniști politici din țară.

De aceea, guvernul președintelui afgan, Ashraf Ghani, s-a gândit să stabilească o alianță cu Hekmatyar, cu toate că ar fi o alianță șubredă și nesigură.

ashraf-ghaniAshraf Ghani

Cei doi au semnat, deocamdată, un protocol de pace, – care trebuie să fie confirmat, și de unul, și de celălalt – prin care „señor-ul războiului” promite pace, în timp ce președintele legitim al țării oferă iertare și amnistiere pentru afgani, precum și bunele oficii ale guvernului său pentru ca ONU să suspende sancțiunile  instituite împotriva lui Hekmatiar și a altor șefi locali, încă de pe vremea când aceștia duceau necruțătoare lupte armate.

Autorul articolului: Valentin Popescu

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: VALENTIN POPESCU… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

VALENTIN POPESCU