UN TRUMP BÍBLICO/UN TRUMP BIBLIC

Donald Trump 1UN TRUMP BIBLIC       Washington, Diana Negre

Văzând ultimele piruete politice ale lui Trump, suntem nevoiți să recunoaștem că SUA au, acum, un președinte biblic: este versiunea modernă a lui Esav, din Vechiul Testament. Acesta a fost personificarea nerăbdării nestăpânite, iar Trump este reeditarea sa modernă, cu toate că vorbește o engleză new-yorkeză.

Nimeni din legiunea de defăimători ai actualului președinte nu a îndrăznit să afirme că acesta e prost (deoarece, nu este!), însă, nestăpânit, în mod evident, este. Graba sa, voluntarismul și nerăbdarea l-au împins, nu o dată, să facă pași greșiți, ultimul – și cel mai flagrant – fiind declararea stării de urgență, pentru a obține fonduri, în vederea construirii zidului la frontiera cu Mexicul.

Lupta împotriva imigrării ilegale, mai ales a celei sudamericane, este una din axele obsesive ale politicii președintelui. Iar, în această axă, construirea zidului la granița cu Mexicul reprezintă piesa fundamentală. Într-atât, încât, văzând că nu obține fonduri pentru această construcție – l-au refuzat Camera Reprezentanților, Senatul și, desigur, Mexicul – n-a ezitat să decreteze, fără menajamente, starea de urgență pentru a obține banii respectivi.

Și aici vine partea uimitoare. Mai mult decât zidul, pe Trump îl interesează să le încovoaie spinarea adversarilor săi. Iar, dacă pe calea obișnuită, prevăzută de Constituție, nu reușește, o ia pe scurtătură, folosindu-se de o resursă constituțională pentru situații de pericol pentru țară. A se descotorosi de rivalii săi îl obsedează în asemenea măsură, încât, comentând cu ziariștii decretul său, a spus, textual „…de fapt, nu ar fi fost nevoie să institui starea de urgență, dar, în felul acesta, obțin, mai repede, fondurile necesare…”

Că nu va fi așa – adică, nu va obține prea curând (sau, poate, niciodată) această tranșă de bani – s-au străduit să i-o arate, imediat, 16 state, care au prezentat tribunalelor un denunț rapid, considerând ilegitimă proclamarea stării de urgență. Desigur, vor câștiga în instanță, sau, cel puțin, în practică, căci procesul se va prelungi mai mult decât legislatura.

Cel mai probabil este că pe Trump zidul de la graniță îl interesează mult mai puțin decât alegerile prezidențiale din anul 2020, care, acum, îi stârnesc, și ele, nerăbdarea. Dată fiind crisparea extremă din politica americană actuală, Trump mizează pe exacerbarea la maximum a acestei crispări, pentru a mobiliza astfel, în favoarea sa, marea minoritate a alegătorilor care, de obicei, sunt indiferenți. Aceștia reprezintă o masă de alegători care nu se pricep la politică sau la analize obiective. Iar, de absenteismul lor electoral a beneficiat, în mod tradițional, Partidul Democrat.

Xavier Becerra 3Xavier Becerra

Nu ar mai fi nevoie să spunem că cel care a fost în fruntea celor 16 state care au contestat declararea stării de urgență este un democrat. Dar, merită să subliniem că este vorba de un „hispan”. Este ministrul Justiției din statul California – Xavier Becerra –, născut în Sacramento, în 1958, din mamă mexicană și un tată care, cu toate că s-a născut în SUA, este descendent din mexicani. Xavier Becerra și-a petrecut o bună parte din copilărie și tinerețe în Mexic. A absolvit Facultatea de Drept, la prestigioasa Universitate Stanford, activează politic în aripa cea mai aperturistă a Partidului Democrat, și beneficiază de sprijinul senatoarei californiene, Kamala Harris, care va fi candidată prezidențială la alegerile de anul viitor.

Kamala Harris 1Kamala Harris

Autor: Diana Negre

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com     y  Diana Negre.

 ***

Donald Trump 3

Xavier Becerra

UN TRUMP BÍBLICO        Washington, Diana Negre

Donald Trump 2

A la vista de las últimas piruetas políticas de Trump, hay que reconocer que los EE.UU. cuentan, actualmente, con un presidente bíblico: la versión moderna del Esaú del Viejo Testamento. Este era la personificación de la impaciencia incontinente y Trump es su reedición moderna, aunque hable un inglés neoyorkino.

Nadie en la legión de detractores del actual presidente se ha atrevido a  tildarlo de tonto (porque no lo es), pero, lo de incontinente va resultando obligatorio. Sus prisas, voluntarismo e impaciencia le han hecho dar más de un tropezón, el último – y más flagrante – ha sido la declaración del estado de emergencia para recaudar fondos con que construir el muro en la frontera con Méjico.

La lucha contra la inmigración ilegal, mayormente sudamericana, es uno de los ejes obsesivos de la política del presidente. Y en este eje, la construcción del muro fronterizo constituye pieza fundamental. Tanto, que a la vista de que su petición de fondos para esa construcción se la deniegan todos – la Cámara de Representantes, el Senado y, evidentemente, Méjico – ha tirado por la calle de en medio y ha decretado el estado de urgencia para poder movilizar el capital necesario.

Y aquí viene lo asombroso. Más que el muro, a Trump le importa doblegarles el espinazo a sus adversarios políticos y si la vía regular prevista por la Constitución no le sirve, ataja el problema con un recurso extraordinario que la misma Constitución prevé solo para situaciones en la que el país está en peligro. Eso de endosársela a los rivales le obsesiona tanto que, al comentar con los periodistas su decreto, dijo textualmente “…en realidad, no era necesario proclamarlo, pero así obtengo antes los fondos necesarios…”

De que esto no será así – de que no obtendrá pronto (o jamás) esa partida – se encargaron enseguida de señalárselo 16 estados, con una rápida denuncia ante los tribunales por considerar ilegítima la proclamación del estado de urgencia. Y seguramente se saldrán con la suya ante la Justicia o, por lo menos, en la práctica, ya que, el proceso puede durar más que la legislatura.

Lo más probable es que a Trump le importe ya mucho menos el muro fronterizo que las elecciones presidenciales del 2020 que también influyen para atizar su impaciencia. Dada la crispación extrema de la actual política estadounidense, Trump apuesta por exacerbar al máximo esta crispación y movilizar, así, en su favor, a toda la gran minoría de indiferentes habituales. Estos son una masa de electores nada duchos en políticas y análisis objetivos y cuyo absentismo electoral ha beneficiado tradicionalmente al Partido Demócrata.

Xavier Becerra 2Xavier Becerra

No hace falta decir que el cabecilla de los 16 Estados que han impugnado la declaración del estado de urgencia es un demócrata. Pero, quizá haya que subrayar que se trata de un casi “hispano”. Es el ministro de Justicia del Estado de California – Xavier Becerra –, nacido en Sacramento, en 1958, de madre mejicana y un padre que, si bien nació en los EE.UU., es descendiente de mejicanos y pasó buena parte de su infancia y juventud en Méjico. Xavier Becerra se graduó en Derecho en la prestigiosa Universidad de Stanford y políticamente milita en la fracción más aperturista del Partido demócrata y cuenta con el apoyo de la senadora californiana Kamala Harris que es, además…candidata a la presidencia para las elecciones del año próximo.

Kamala Harris 2Kamala Harris

Autor: Diana Negre

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com     y  Diana Negre.

DIANA