ARMENIA: INDIGESTIE DE PUTERE/ARMENIA : INDIGESTIÓN DE PODER

ARMENIA 1

ARMENIA: INDIGESTIE DE PUTERE

Acum mai mult de un an, Armenia uimea lumea cu o revoluție neobișnuită: făcută de un solitar – Nicol Pashinyan -, împotriva aparatului polițienesc și administrativ al partidului care era la putere atunci (Republican) și împotriva sprijinului pe care acel partid îl primea din partea Rusiei, țară de care depinde Armenia pentru a putea supraviețui.

Azi, Armenia și Pashinyan (devenit între timp șef al guvernului) continuă să uimească: este pentru prima dată că un președinte al Consiliului de Miniștri face apel ca poporul să blocheze o structură a propriei sale administrații: Justiția.

Explicația imediată a acestei situații se află în judecarea unui antecesor al lui Pashinyan – Robert Kotsharian – acuzat că ar fi direct responsabil de moartea a 10 persoane (8 civili și 2 polițiști) în anul 2008, când a dat ordin forțelor de securitate să disperseze cu focuri de armă protestele populare.

Evenimentele și documentele oficiale din vremea aceea sunt confuze sau lipsesc, iar magistrații au sfârșit, în 2018, prin a clasa cazul, din lipsă de probe. Administrația Pashinyan a făcut recurs, Kotsharian a fost judecat încă o dată și lăsat din nou în libertate (tot din lipsă de probe), prin sentința din 18 mai, anul acesta. Kotsharian afirmă că toate aceste procese nu sunt decât răzbunarea personală a lui Pashinyan împotriva lui. Kotsharian este singurul șef de stat al unei republici din fosta URSS nevoit să compară în fața justiției pentru acțiunile sale, cât a fost la putere.

Nicol Pashinyan 1Nicol Pashinyan

Robert Kotsharian 1Robert Kotsharian

Pashinian consideră că această sentință a tribunalului este, de fapt, un atac la adresa persoanei și a funcției sale, și a făcut apel ca populația să blocheze sediile tribunalelor din Erevan, capitala țării.

O altă rațiune a acestei manevre este că situația micii țări (29.743 km2, 3 milioane de locuitori și un venit anual pe cap de locuitor de 10.000 $) continuă să fie rea, iar Kremlinul continuă să sprijine Partidul Republican, cu toate că acesta nici măcar nu mai este în Parlamentul Armeniei.

Pashinian se teme că nemulțumirea populară și manevrele opoziției i-ar pune în pericol funcția, astfel că și-a reînnoit una dintre promisiunile care i-au atras cei mai mulți partizani, când s-a aflat în opoziție: aceea că va reforma aparatul judiciar pentru a stârpi corupția. În definitiv – a spus și continuă să spună – toți magistrații și funcționarii din justiție au fost numiți de guvernele Partidului Republican.

Autorul articolului: Valentín Popescu

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: VALENTIN POPESCU… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

***

ARMENIA : INDIGESTIÓN DE PODER

ARMENIA 2

Hace poco más de un año Armenia asombraba al mundo con una revolución insólita: hecha por un solitario – Nicolás Pashinian -, contra el aparato policial y administrativo del partido gubernamental del momento (Republicano) y contra el apoyo que este partido recibía de Rusia, nación de la que depende Armenia para sobrevivir.

Y hoy Armenia y Pashinian (ya jefe de Gobierno) siguen asombrando: Es la primera vez que un presidente del Consejo de Ministros hace un llamamiento al pueblo para bloquear una rama de su propia Administración: la Justicia.

La explicación inmediata de todo esto radica en un proceso penal contra un antecesor de Pashinian – Roberto Kotsharian – al que se acusa ahora de ser el responsable directo de la muerte de 10 personas (8 civiles y 2 policías) en el 2008, al ordenar a las fuerzas de seguridad que disuelvan a tiros las protestas populares.

Los acontecimientos así como los documentos oficiales de aquellas fechas son confusos o faltan y los magistrados acabaron en el 2018 sobreseyendo la causa por falta de pruebas. La Administración de Pashinian recurrió, Kotsharian volvió a ser encausado y dejado de nuevo en libertad (también por insuficiencia de pruebas) el pasado 18 de mayo. Así y todo, Kotsharian afirma que todos esos procesos no son más que una venganza personal de Pashinian. Kotsharian es el único jefe de Estado de una república de la antigua URSS que ha tenido que comparecer ante la Justicia por sus acciones gubernamentales.

Nicol Pashinyan 2Nicol Pashinyan

Robert Kotsharian 2Robert Kotsharian

Este fallo se lo tomó Pashinian por el pincho, como un ataque a su persona y cargo, y apeló a la población para que bloquee la sede de los tribunales en la capital, Ereván.

Una segunda razón de la maniobra del actual jefe de Gobierno es que la situación en la pequeña nación (29.743 km2, 3 millones de habitantes y una renta per cápita de 10.000 $ anuales) sigue siendo mala y que el Kremlin sigue apoyando al partido Republicano, pese a que ahora este ni siquiera está en el Parlamento armenio.

Pashinian teme que entre el descontento popular y los tejemanejes de la oposición su cargo esté en peligro y ha renovado una de las promesas que más partidarios le trajo cuando era jefe de la oposición: reformar el aparato judicial para acabar con la corrupción. Al fin y al cabo – dijo y dice – todos los magistrados y funcionarios de la judicatura fueron nombrados por los Gobiernos del partido de los Republicanos.

Valentín Popescu

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com   y  Valentín Popescu.

VALENTIN POPESCU