SIRIA, PARADISUL BANDELOR

Avem privilegiul de a beneficia de colaborarea jurnalistului spaniol, VALENTIN POPESCU, profesor de jurnalism, prestigios editorialist și corespondent, timp de un sfert de secol, al cotidianului  VANGUARDIA de  Barcelona, la Bonn, R.F. Germania.

Iată un prim articol despre criza din Siria, o criză internă și, în același timp, internaționalizată, care a ajuns, prin efectele ei, să pună la grea încercare însăși construcția europeană.

SIRIA, PARADISUL BANDELOR

 SIRIA

Zicala evreiască „unde sunt 3 levantini, izbucnesc 4 războaie civile” a devenit, din păcate, un adevăr absolut în Siria zilelor noastre. Fragmentarea militară a acestei țări, dar, mai ales, fragmentarea politică, ating  deja paroxismul.

FRAGMENTAREA PÂNĂ LA….GAȘCĂ

O consecință inevitabilă a acestei atomizări este faptul că, oricine are câțiva adepți sau ceva avere și o ambiție nestăpânită,  poate să se erijeze în protagonist al conflictului.

Cu numai 500 de luptători, oricine poate deveni  un “señor al războiului”. Un raport întocmit recent de SUA – cu o valoare foarte relativă, deoarece fidelitățile politice și militare, pe actualul teren sirian, sunt cât se poate de nesigure și trecătoare – vorbește de existența a 50 de entități  politice armate, foarte inegale : cele 20 de organizații  mai mari au tot atâția combatanți câți au restul de 30, care, de fapt, sunt niște  grupuscule.

REBELDES SIRIOSRebeli sirieni

DECIZIILE VIN….DIN AFARĂ, ASTFEL ÎNCÂT,  HOTĂRĂSC ALȚII

Trăsătura cea mai negativă a revoltei antiguvernamentale este faptul că ponderea politică a conducătorilor exilați este mai mare decât cea a comandanților grupurilor armate. În felul acesta, grosul  înfruntărilor, precum și cel al alianțelor nu se decide în Siria, ci în Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe, Iran, sau în marile țări industriale. Pacea, adică recentul armistițiu, pe cât de precar, pe atât de fragmentat, s-a stabilit la Moscova și Washington.

SITUAȚIA  DIN TEREN

În ultima vreme, harta politico-militară a războiului civil din Siria arată cam așa :
Cele două forțe militare mai puternice ale rebelilor sunt și cele mai izolate politic:

Statul Islamic (aproximativ 35.000/40.000 combatanți)  și

Frontul Nusra, așa se numește  Al Qaeda în Siria.

În mod oficial, acestea continuă să se afle în război.

Urmează :

Armata Siriană Liberă (ASL), o confederație foarte laxă de entități revoluționare care numără aproximativ 25.000 de oameni.

Ahar al Sham, cu 15.000 de combatanți.
Armata Islam-ului sprijinită de Riad, Arabia Saudită – cu 12.500
Asalah wa al Tamyiah, cu 5.000
Legiunea Sham, cu 4.000
Ajnad al Sham, cu 3.000
Legiunea Rahman, cu 2.000 și

30 grupuri de partizani, cu un total de 20.000/30.000 de combatanți. Aici, cifrele sunt  foarte relative, deoarece toate aceste gherile sunt locale și instabile, atât în alcătuirea lor, cât și în alianțele dintre ele.

Rebeldes del Frente Nusra

Rebeli ai Frontului Nusra

Autorul articolului: VALENTIN POPESCU

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării suresei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: VALENTIN POPESCU… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

VALENTIN POPESCU