Așa este, dacă așa vi se pare/Así es, si así os parece

Așa este, dacă așa vi se pare    Washington, Diana Negre

La mai puțin de două luni până la alegerile prezidențiale din SUA, e bine să ne amintim că principalul argument care favorizează un candidat este impactul pe care îl are acesta asupra buzunarelor alegătorilor. Însă, de data aceasta, este dificil să știm ce criterii economice vor determina optimismul sau pesimismul americanilor.

Așa stau lucrurile, cu toate că contracția economică din anul acesta a fost atât de mare, încât produsul social brut a pierdut 33 de procente, calculat în cel de al doilea trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut; căci, acum, proiecțiile arată o recuperare de 33 de procente pentru al treilea trimestru. În plus, populația își redobândește optimismul economic, care, în prezent, este cu 10 puncte mai mare, decât cel din vremea lui Barak Obama.

Însă, sigur este că pandemia a dat totul peste cap și, practic, este imposibil să știm dacă alegătorii se vor uita mai mult la creșterea din ultimii trei ani sau la contracția recentă, provocată de măsurile de protecție.

Privind puțin în urmă, motivele de optimism sunt evidente: venitul americanilor a crescut, în 2019, cu nu mai puțin de 6.49 procente și marii beneficiari nu au fost cei mai bogați și nici cei mai albi: de obicei, asiaticii se situează pe primul loc, însă și negrii și hispanicii și-au văzut veniturile sporite peste ceea ce a obținut populația albă. Femeile au beneficiat de o mărire de 7.8%, în timp ce pentru bărbați sporul a fost de numai 2.5%

Și nu numai sporurile, căci numărul populației active a crescut cu două milioane de persoane, ceea ce era foarte de dorit într-o țară în care participarea laborală scăzuse.

Poate amintirile bune despre economia de dinaintea pandemiei, împreună cu recuperarea din prezent, este  cauza neliniștilor care i-au cuprins pe democrați, acum, înainte de alegerile din noiembrie, neliniști care sunt justificate de sprijinul crescând de care se bucură președintele Trump, vizibil în unele sondaje: pentru prima dată, de când rivalul său democrat, Joe Biden, a devenit oficial candidat la președinție, unul dintre sondaje îl asază pe Trump în față, e drept, cu un avantaj minim.

Altă știre bună pentru președinte este că, cu toate că sprijinul pe care îl are în partid este egal cu cel al rivalului său Biden printre democrați, sondajul cel mai favorabil lui Trump îl situează cu 9 puncte în plus printre independenți, acel mic bloc fără preferințe de partid, dar care, în general, hotărăște, până la urmă, cine câștigă alegerile.

Aceasta înseamnă că republicanii vor încerca să se concentreze pe recuperarea economică, în timp ce democrații vor semnala dificultățile pe care va trebui să le înfrunte populația din cauza problemelor economice create de pandemie, astfel încât, cursa pentru Casa Albă se va afla între teamă și optimism.

Trump ar fi favorizat în această situație, căci, în toată istoria aceste țări, optimismul este cel care a câștigat de obicei, însă, în momentul de față, este, practic, imposibil să-i luăm pulsul simțirii populare. Este ca și cum acestei campanii electorale i-am pune un titlu de Luigi Pirandello: „Așa este, dacă așa vi se pare”.

Autorul articolului: Diana Negre

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: DIANA NEGRE… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

***

Así es, si así os parece  Washington, Diana Negre

A menos de dos meses de las elecciones presidenciales norteamericanas, es útil recordar que el principal motivo para favorecer a un candidato es su impacto sobre los bolsillos de los votantes.  Pero esta vez, es difícil saber cuáles serán los criterios económicos que determinarán el optimismo o el pesimismo de la población norteamericana.

Es así porque, si bien la contracción económica de este año ha sido tan grande que el producto social bruto perdió el 33%, anualizado en el segundo trimestre, las proyecciones son ahora de una recuperación de más del 25% para el tercero. Además, la población va recuperando el optimismo económico que es ahora 10 puntos mayor del que sentían al final de la presidencia de Barak Obama.

Lo cierto es que la pandemia parece haber alterado todo y es prácticamente imposible saber si los votantes se fijarán más en el crecimiento de los últimos tres años, o en la contracción reciente provocada por las medidas de protección.

Si miran un poco hacia atrás, los motivos de optimismo son evidentes: el ingreso de los norteamericanos en 2019 creció nada menos que en un 6.49% y los grandes beneficiados no fueron los más ricos ni los más blancos: como es frecuente, los asiáticos iban en cabeza, pero los negros y los hispanos vieron también crecer sus ingresos más allá de lo que logró la población blanca. Y las mujeres vieron mejora de nada menos que un 7.8%, mientras que el crecimiento para los hombres tan solo fue del 2.5%

Y no solo eso, sino que el número total de población activa aumentó en más de 2 millones de personas, algo muy deseado en un país cuya participación laboral había ido en descenso.

Quizá el buen recuerdo de la economía previa a la pandemia, junto a la recuperación actual, sea el motivo de las inquietudes demócratas ante las elecciones de noviembre, una preocupación que se ve justificada por el apoyo creciente de que goza el presidente Trump en algunas encuestas: por primera vez desde que su rival demócrata Joe Biden se convirtió oficialmente en candidato presidencial, uno de los sondeos pone a Trump por delante, aunque su ventaja sea mínima.

Otra buena noticia para el presidente es que, si bien el apoyo de que goza en su partido es prácticamente igual al de su rival Biden entre los demócratas, la encuesta más favorable pone a Trump 9 puntos por delante entre los independientes, ese pequeño bloque sin preferencias de partido y que generalmente acaba por decidir las elecciones.

Esto significa que los republicanos tratarán de centrarse en la recuperación económica, mientras que los demócratas señalarán las dificultades a que debe enfrentarse la población a causa de los problemas económicos creados por la pandemia, de forma que la carrera de la Casa Blanca estará entre el miedo y el optimismo.

Es algo que debería favorecer a Trump, pues en la historia de este país el optimismo es el que suele ganar, pero en estos momentos es prácticamente imposible tomarle el pulso al sentimiento popular. Es como para poner a esta campaña un título de Luigi Pirandello: “Así es, si así os parece”.

Autor: Diana Negre

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com     y  Diana Negre.

https://ghemulariadnei.files.wordpress.com/2016/09/diana-molineaux.jpg?w=529