AUSTRIA : ULCIORUL MERGE CE MERGE LA IZVOR, DAR …/AUSTRIA : TANTO VA EL CÁNTARO A LA FUENTE…

El canciller austríaco Cristian KernCancelarul austriac Cristian Kern

AUSTRIA : ULCIORUL MERGE CE MERGE LA IZVOR, DAR …

Alegerile din Austria de duminica viitoare, 15 octombrie, au un farmec surprinzător: cu principalii candidați, cei mai apreciați de opinia publică de mult timp, în țară domnește o atmosferă de frondă care ne face să ne așteptăm la o răsturnare electorală a principalilor protagoniști.

Cancelarul Christian Kern, din partea Partidului Social-democrat (SPÖ), și rivalul său din Partidul Popular (ÖVP), Sebastian Kurz, – care este, în același timp, ministrul de externe al cabinetului Kern – nu numai că se pot mândri cu o gestiune guvernamentală satisfăcătăoare, dar și cu faptul că au întreprins reforme promițătoare în partidele lor (cu toate că, în acest aspect, Kurz a înfăptuit mai multe decât Kern). Și totuși, sondajele de opininie indică o dorință clară de a înlătura de la putere coaliția SPÖ-ÖVP.

Cărui fapt se datorează această puternică dorință de schimbare e greu de explicat, dacă n-ar fi numai sănătosul bun simț comun popular care consideră că igiena politică austriacă trebuie să pună capăt căsătoriei de conveniență între (în teorie) principalii rivali parlamentari, adică, între conservadori (ÖVP) și socialiști (SPÖ). De 30 de ani încoace, aceste două partide au format 23 de guverne de mare coaliție…! Pe de o parte, această continuitate a adus – nu se poate nega acest lucru – stabilitate și bunăstare în țară, dar, pe de altă parte, simptomele anchilozării intelectuale și administrtive potențează puternic dorința de schimbare.

Liberalii (FPÖ), care, în Austria, nu sunt liberali, ci ultraconservatori, își aduc și ei contribuția la această plictiseală populară. Discreditarea (din cauza populismului) din era Haider, liderul care le-a adus cea mai mare cotă de putere, a fost depășită, și se pare că, în mod inevitabil, viitorul guvern va fi format de unul dintre cele două mari partide ale țării și un aliat minoritar: liberalii.

În mod tradițional, partenerul natural al FPÖ a fost ÖVP, însă, liberalii austriecii din ziua de azi vin cu un program de guvernare care se îmbină mai ușor cu linia social-democrată a lui Kern, asumându-și FPÖ, în această ipotetică coaliție, rolul foarte rentabil de „moderator financiar” al socialiștilor. Pe de altă parte, în rândurile liberalilor, încă este viu dezastrul electoral suferit de partid din cauza catastrofalei căsnicii guvernamentale cu popularii cancelarului, din vremea aceea, Wolfgang Schüssel.

Autorul articolului: Valentí Popescu

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: VALENTIN POPESCU… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

AUSTRIA HARTA

 ***

AUSTRIA : TANTO VA EL CÁNTARO A LA FUENTE…

Sebastian Kurz, ministro de asuntos exterioresSebastian Kurz, ministro de asuntos exteriores

Las elecciones austríacas del próximo domingo, 15, tienen un sorprendente encanto : con los principales candidatos más valorados por la opinión pública en mucho tiempo, en el país impera un aire de fronda que obliga a esperar un revolcón electoral de los principales protagonistas.

El canciller Christian Kern, del Partido Socialdemócrata (SPÖ), y su rival del Partido Popular (ÖVP), Sebastian Kurz, – y al mismo tiempo ministro de Exteriores del Gabinete Kern – no sólo pueden alardear de una gestión gubernamental satisfactoria, sino incluso de haber emprendido prometedoras reformas de sus respectivos partidos (aunque en este aspecto, más Kurz que Kern). Y no obstante, todos los sondeos de opinión señalan un claro deseo de degollar la coalición SPÖ-ÖVP.

El porqué de esta ansia de cambio es muy difícil de explicar, a no ser por el sano sentido común popular que considera que la higiene política austriaca ha de darle el alto a un matrimonio de conveniencia entre los (en teoría) principales rivales parlamentarios, conservadores (ÖVP) y socialistas (SPÖ). ¡ En los últimos 30 años, estos dos partidos han formado 23 Gobiernos de gran coalición…! Y es que, si por una parte esta continuidad ha engendrado una innegable estabilidad y bienestar en el país, los síntomas de anquilosamiento intelectual y administrativo potencian poderosamente las ganas de cambio.

Los liberales (FPÖ), que, en Austria, no son liberales, sino ultraconservadores, también aportan su grano de arena al hastío popular. El descrédito (por populismo) de su era Haider, el líder que les proporcionó su mayor cuota de poder, ha sido ya superado y parece inevitable que el próximo Gobierno esté formado por uno de los dos grandes partidos y un socio minoritario, los liberales.

Tradicionalmente, el socio natural del FPÖ ha sido la ÖVP, pero los liberales austríacos de hoy en día ofrecen un programa gubernamental que casa más fácilmente con la línea socialdemócrata de Kern, asumiendo en esa hipotética coalición el FPÖ el muy rentable papel de “moderador financiero” de los socialistas. Y por otra parte, en las filas liberales aún está viva la debacle electoral que sufrió el partido tras un catastrófico maridaje gubernamental con los populares del, a la sazón, canciller Wolfgang Schüssel.

Wolfgang Schüssel, ex canciller de AustriaWolfgang Schüssel, ex canciller de Austria

Valentí Popescu

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com     y Valentí Popescu.

VALENTIN POPESCU